Sørnett

- Absolutt marked for vintage

Også maskulint: Planen var å selge kun dameplagg, men siden etterspørselen av herreklær har vært stor, har Arredondo bestemt seg for å ta inn plagg til begge kjønn. Alle foto: Martine Haug Nysether

Også maskulint: Planen var å selge kun dameplagg, men siden etterspørselen av herreklær har vært stor, har Arredondo bestemt seg for å ta inn plagg til begge kjønn. Alle foto: Martine Haug Nysether

Selv om Kristiansand henger etter på vintage-fronten, mener Fernanda Arredondo at folk har blitt mer opptatt av redesign og gjenbruk.

Publisert:

- Flere og flere velger å kombinere gammelt og nytt. Etter tilbakemeldingene jeg har fått, virker det som folk er glade for at det finnes alternativer til kjedebutikkene, sier Arredondo.

15. desember i fjor åpnet hun butikken ‘Bella Donna Vintage & Second Hand.

- Jeg tok en liten sjanse med å starte opp. Jeg undersøkte ikke forholdene, men jeg føler absolutt at det er marked for vintage her i byen, fortsetter hun.

[img55226_2RS]

Historieformidler
Moteredaktør i KK, Silje Pedersen, forteller at flere velger å kjøpe vintage-klær fremfor nye.
Arredondo mener det er flere grunner til det.
- Plaggene bringer videre en historie og de får deg til å føle deg unik og særegen. Selv synes jeg plaggene har bedre kvalitet enn dagens, sier hun og hinter til klærnes stoffer og sømmer.

Jorunn Abusland, driver av bruktbutikken ‘Om igjen’ er enig at kvaliteten på vintage-plaggene er bedre.
- Snittene er ofte bedre og du kan få plagg som er bedre figursydd. Dessuten tror jeg folk synes det er greit å få klær som det ikke finnes 30 eksemplarer av på et stativ.

Trendsettere
At klærne er unike, tror også Arredondo er en viktig faktor til den økende trenden.
- Det var en kunde som fortalte meg hvor lei hun var av å gå på fest, å møte to andre med nøyaktig lik kjole fra samme kjede, sier innehaveren av vintage-butikken.
At flere kjendiser velger å stille opp på den røde-løperen i ført vintage-kjoler mener hun også påvirker folk.
- Tørr de, så tørr vi og, smiler Arredondo.

[img55226_3RS]

Årets skatter
Skal vi tro eieren, er kundene hos ‘Bella Donna Vintage & Second Hand folk som liker å skille seg litt ut.
- Gjerne jenter i alderen 30 pluss. De ser nok mer verdiene i slike plagg, mens yngre jenter er litt mer opptatt av å følge sesongens trend.

I følge Pedersen og Arredondo, finnes det flere vintage-skatter du bør få med deg denne sesongen.
- Klær i pasteller, gjerne mintgrønn og rosa. Du kan hente mye inspirasjon fra 80-tallet, forteller en engasjert moteredaktør.
Arredondo mener årets skatter er påvirket av tv-serier som mad-men, og trekker frem spesielt 50-tallskjoler i pastellfarger som en sikker vinner.
- Også gamle flyvertinne-vesker er en gammel skatt man må få med seg, sier hun avsluttende.