Sørnett

Avhengig av nåler

Monica Kiil får første nål mot vann i beina. Foto: Sandra Lovise Sætrang

Monica Kiil får første nål mot vann i beina. Foto: Sandra Lovise Sætrang

Monica Kiil går til behandling flere ganger i uken. Hun er en av stadig flere kommende mammaer som prøver å kurere smerter med akupunktur.

Publisert:

- Jeg trodde i utgangspunktet ikke på dette, men det fungerer. Derfor fortsetter jeg å komme, sier Monica Kiil med en liten latter.

Hun har allerede to barn på 19 og 22 år. Den kommende var ikke planlagt og nå er hun 38 uker på vei.

[img74652_2RM]

- Da jeg fikk de to første, hadde jeg ikke engang hørt om denne behandlingen. Det var ikke vanlig på den tiden. Nå skjønner jeg ikke hvordan jeg overlevde de to første, sier hun. Hun forteller om to graviditeter med mye smerte og plager.

- Om jeg merker noen forskjell? Åja, det er klart.

Jeg trodde i utgangspunktet ikke på dette, men det fungerer. Derfor fortsetter jeg å komme.

Bekkenproblemer

En svak lukt av moxa, en urt som er blitt brukt for å gi varme, beveger seg i gangene til Kristina Skeies akupunkturklinikk

[img74652_3RM]

på Slottet i Kristiansand. Lukten av moxa er litt som cigar. Et lys er tent. Stemningen er lett og lyset på. Høygravide Tone Vigsnes Borø og akupunktør Kristina Skeie prater i vei non-stop. Hun er i uke 37.

- Det blir fint å få han ut snart, ler hun.

[img74652_4RM]

Hovedsakelig er det bekkenproblemer Tone sliter med. Hun ankommer klinikken på krykker. Det er to nåler i korsryggen som hjelper mot bekkenløsning. De kan ikke benyttes før sent i svangerskapet fordi behandlingen er med på å forberede kroppen til selve fødselen. Hun benyttet seg av det under forrige svangerskap og nå er det første gangen Tone kan motta disse nålene under dette svangerskapet. Det synes hun er bra.

-  Endelig.

-  Hvordan er det med sure oppstøt?

-  Ja, det er det mye av.

- Da fikser vi på det.

- Hva med kvalme?

-  Ikke så mye.

- Kjenner du dette?

[img74652_5RM]

-  Oi, ja.

-  Bra.

Skeie har stukket i nålen i subcutant i korsryggen. Nålene går litt dypere og direkte inn i akupunkturpunktet rundt termin. Og når den er plassert beveger hun forsiktig på den.

Når nålen er plassert beveger hun forsiktig på den. For det skal kjennes litt. De snart nybakte mødrene kaller det murring der nålen kommer. Den følelsen kalles De Qi.

I alt sju nåler stikkes på ulike steder på Tone. Alt for forskjellige symptomer.  Den siste som settes i pannen berører nervesystemet og gjør at stresset slipper taket i kroppen og oppleves beroligende for pasienten. Et annet punkt under foten skal virke mot frykt.

[img74652_6RM]

Tone mener det funker.

- Forrige gang vi var på sykehuset klarte jeg å la være å klemme flat hånden til mannen min, sier hun.

Samarbeid

Det er mye variert forskning på akupunkturens virkning. Mer forskning er på vei.  Akupunktur er ikke en godkjent medisinsk behandling, men regnes nå som komplementær behandling da det samarbeides  med vestlig medisin.

- Jeg har vært i dialog med sykehusets fødeavdeling/kvinneklinikk og fortalt om mulighetene ved akupunktur. Det finnes noen rapporter nå, forteller Skeie.

Hun håper at akupunktur en dag skal bli et gratis tilbud for alle gravide og at det skal utføres av en akupunktør som er godkjent i akupunkturforeningen.[faktaboks]

- Den dagen det skjer, har vi kommet langt, sier Skeie.

Hun er selv distriktkontakt for akupunktører i Agder. Hun er en av 11 som holder på, men det er mange flere av dem dersom man inkluderer de de sorm har tatt kurs, som for eksempel, fysioterapeuter, leger og jordmødre.

Likevel er det ulikt hvor godt virkning behandlingen har på ulike mennesker.

-  Hos noen funker det med en gang, mens andre må gå flere ganger før de merker forbedringer, forteller hun.

Forbereder fødselen

[img74652_7RM]

Som gravid er det få medikamenter man kan bruke mot vanlige symptomer som bekkenløsning, kvalme, infeksjoner,sure oppstøt og humørsvingninger.

- Det her var jo det eneste jeg kunne prøve, sier Tone oppgitt.

Den fødelsforberedende behandlingen skal ifølge akupunktøren lindre symptomer, og forberede kroppen til fødselen som er på vei. Etter at nålene sitter i, slukkes lyset og Skeie sier «natta».  Nå er det 30 minutters hvile for Tone med nålene.

-  Jeg sovner alltid under behandling. Dette er min tid. Med to unger hjemme blir det lite kvalitetstid som dette, sier hun døsent.

 

Mannen min så fort at det hadde god effekt påsøvn og humør, nå er det han som sender meg hit for å få meg litt akupunktur igjen for nå «orker han ikke mer»

Takknemlige mannfolk

Monica har valgt å sitte i en saccosekk under dagens behandling. Hun ser opplagt ut, til tross for at hun er plaget med vann i beina. I utgangspunktet var hun skeptisk til behandlingen. Mannen prøvde å få behandling mot smerter i ryggen tidligere, men på grunn av forandringer i skjelettstrukturen fungerte det ikke godt nok for ham den ene gangen.
- Men da hormonene mine begynte å svinge som bare det, brukte jeg akupunktur. Mannen min så fort at det hadde god effekt på

[img74652_8RM]

søvn og humør, nå er det han som sender meg hit for å få meg litt akupunktur igjen for nå «orker han ikke mer» ler hun.

Også Tone forteller om en takknemlig mann hjemme.

- Når jeg blir i litt vel ubalanse kan han komme til å si at det er på tide med litt nåler igjen, sier hun muntert.

Begge har gått et kurs i Akupressur som smertelindring under fødsel som Skeie holder. Det går ut på å presse på akupunkturpunkter. Mannfolka føler seg ofte hjelpeløse under fødselen, dette gjør nok at de føler seg mer inkludert, forteller Tone. Hun har sammen med mannen allerede prøvd i teknikken hjemme i forbindelse med bekkensmerter og korsryggsmerter.

- Det hjelper, sier hun fornøyd.

Med på fødsel

Skeie mener at i dagens samfunn er de gravide mer aktive og har en mer hektisk hverdag enn tidligere. Det er større fokus på

karriere og jobb, langt ut i graviditeten.

[img74652_9RS]

- Det gjør at de gravide er mer stresset, men under akupunkturen får de stresset ned, dermed blir også graviditeten bedre, sier hun.

Monica gleder seg til å ha fødselen overstått. Hun har mistet tall på hvor ofte hun har vært hos Skeie, og nå vil hun også ha akupunktøren tilstede under selve fødselen.

-Det er en trygghet for meg, sier hun.

Lyset slås på. Tone åpner øynene. Skeie gjør seg klar til å ta ut nålene.

- Har du kost deg? Spør hun.

- Ja, nå er jeg klar for en kafétur, sier Tone med et stort smil.

 

 

[poll id="137"]