Sørnett

Det har blitt hipt å være veganer

KJØTTFRI: Kristina Erlandsen Pritchard(15) og Lisa Linder(15) har valgt å spise vegetariansk. FOTO: Ingunn Alexandra Langberg

KJØTTFRI: Kristina Erlandsen Pritchard(15) og Lisa Linder(15) har valgt å spise vegetariansk. FOTO: Ingunn Alexandra Langberg

Vi møter nestlederen i Grønn Ungdom, Shirin Bagheri, på butikken for å snakke om den nye vegetartrenden. Egentlig skal hun bare kjøpe popcorn.

Publisert:

Shirin Bagheri er 18 år og er nestleder i Grønn Ungdom Agder.
Bagheri ble vegetarianer for over tre år siden, og de siste to årene har hun vært veganer.
- Jeg er veganer først og fremst fordi jeg er glad i dyr, jeg mener at alle vesener er like mye verdt, både mennesker og dyr. I tillegg er det jo miljøfordelene, smiler Shirin i det hun kikker ned i frysedisken hvor ”veggisproduktene” ligger.
- Vi merker at det har blitt mer populært å være vegetarianer, og det har faktisk vært større interesse for organisasjonen vår de siste årene, enn det har vært før. Bagheri forklarer at en stor del av medlemmene er enten veganere eller vegetarianere.
- Det er jo veldig bra at det er kult å være vegetarianer, det bidrar jo uansett positivt på miljøet, sier Bagheri fornøyd.
Likevel mener Bagheri at de må ha et sterkt ønske om å bli vegetarianer selv, og ikke bli det bare fordi det er en trend.
- Jeg håper at folk kan tenke over kjøttforbruket sitt, slik at de kan kutte ned litt på inntaket, sier Bagheri.
Studier viser at flere og flere nordmenn har begynt å tenke i den retningen, blant annet en studie fra Opinion der fire av ti nordmenn fortalte at de ønsker å spise mindre kjøtt, og interessen for vegetariske produkter har økt. For første gang siden 2010 gikk kjøttforbruket ned i 2018.

- Ta det i ditt eget tempo, du trenger ikke kutte ut alt med en gang. Og er du ung og bor hjemme, så er det nok lurt å ta en prat med familien slik at de forstår hvorfor du velger å endre kostholdet, forklarer Shirin idet hun går bort til grønnsaksdisken og plukker opp en blomkål.
Stadig snakkes det om kjøttforbruk og vegetartrend i media, og norske dagligvarekjeder har satset stort på vegetariske produkter og ferdigretter, til manges begeistring.
The Economist publiserte nylig en sak om at 2019 blir «veganernes år», året der plantebasert kosthold blir «mainstream»

Unge vegetarianere
Lisa Linder (15) og Kristina Erlandsen Pritchard (15), går i tiende klasse på Vigvoll Ungdomsskole. Jentene har begge valgt bort kjøtt, og lever nå med et vegetarisk kosthold.
Linder forteller at hun begynte å kutte ned på kjøttforbruket for to år siden, og etterhvert ble hele kostholdet byttet ut med enten kjøtterstatninger, bønner eller grønnsaker.
Tiendeklassingen synes ikke det var noe stort problem å slutte å spise kjøtt.
- Jeg spiser ikke kjøtt fordi jeg er glad i dyr, det føles rett og slett ikke riktig for meg. I tillegg synes jeg heller ikke det smaker så godt, forklarer Linder.
Pritchard nikker.
- I tillegg til at jeg bryr meg om dyrene har jeg også lært mye om hvordan kjøttindustrien fungerer, så det var en ekstra motivasjon for å kutte ut kjøttet.
Pritchard ble vegetarianer i juni i fjor, men på grunn av lave jernverdier måtte hun likevel spise noe kjøtt i starten.
- Jeg var hos legen og sjekket meg, og fant ut at jeg måtte være fleksiterianer i noen måneder før jeg kunne bli helt kjøttfri, sier hun.
Begge jentene tar kosttilskudd som C-vitamin, D-vitamin, tran og jern for at kroppen skal få i seg det den trenger.

Vil ikke være uhøflig
Mange kan tenke seg at det kan være utfordrende å dra på middagsbesøk til ikke-veganske, likevel pleier ikke jentene å oppleve det som noe problem.
- Nå vet jo alle jeg kjenner at jeg er vegetarianer, derfor pleier jeg ikke å komme i en situasjon der det bare blir servert kjøttrike retter. Men det har skjedd, og da har jeg spist maten for å være høflig, forteller Linder.
- Jeg føler at det blir tilrettelagt for meg når jeg er på besøk hos venner eller familie, det er ikke noe problem. Og hvis jeg er usikker, tar jeg med meg bønner, følger Pritchard opp.

Begynn som fleksiterianer
Selv om nordmenns kjøttforbruk stadig synker, synes tiendeklassingene at det fortsatt er et overforbruk. Likevel er det enige i at et totalt kjøttfritt kosthold kanskje ikke er bra for alle.
-Det er også viktig å huske på at man ikke bare må kaste seg på vegetartrenden. Det er viktig å vite hva man faktisk må få i seg før man blir vegetarianer, mener Linden.
-Ja, og for de som tenker på å bli vegetarianer er det kanskje lurt å begynne som fleksiterianer først, tipser Pritchard.
Klokken begynner å tikke mot lunsj på Vigvoll ungdomsskole, og lukten av nystekte pizzabaguetter fyller gangene.
Er det ikke noen ganger dere savner kjøtt?
-Egentlig ikke, det er faktisk ikke noe jeg savner, forteller Linden.
-Jeg må innrømme at jeg innimellom kan savne chicken nuggets, likevel er det ikke noe stort problem å holde seg unna, smiler Pritchard.

Popcorn
Bagheri ser oppi kurven som nå bugner av fersk frukt og grønnsaker.
- Kunne ønske jeg kunne kjøpt alt dette nå, men det får bli en annen dag, sukker hun.
Bagheri skal nemlig videre til et møte i Grønn Ungdom, og hun har lovet de andre å kjøpe med seg popcorn.

[faktaboks]