Sørnett

Ei natt på B City

Kveldens leder, Kristine Ljøstad, sammen med medarbeider David Nagelstad. Foto: Nina Therese Larsen

Kveldens leder, Kristine Ljøstad, sammen med medarbeider David Nagelstad. Foto: Nina Therese Larsen

Hvordan er det å være ute på lørdagskvelden uten å drikke? B City ligger midt i byens «lysløype» og gir rom for samtale og refleksjon over en liten kaffekopp.

Publisert:

 

Klokka er rundt halv ti når det kommer en mann bort til den låste døra til B City, vegg i vegg med Fønix Kino. Han er en av kveldens medarbeidere. Kveldens leder har enda ikke kommet, så han må derfor vente en stund utenfor. En og annen bil kjører forbi på Vestre Strandgate, en av de mest befolkede gatene i Kristiansand lørdager på denne tiden av døgnet. Kvelden er enda ung, så foreløpig er det ganske knapt med folk sett bort fra en del som henger utenfor kinoen. Etter hvert kommer det flere medarbeidere utenfor B City. Rundt kvart på ti kommer kveldens leder, Kristine Ljøstad (21), og låser opp døra.

Innenfor døra åpenbarer et lite og intimt lokale seg. Et langbord står langs den ene veggen mens små runde bord i ståhøyde er plassert rundt langs vinduene ut mot gata. Ved ei trapp er det anlagt en liten sofastolseksjon. Ljøstad kommenterer at ting har blitt endret etter forrige dugnad før hun leder an ned trappa. Nedenunder viser det seg å være et lite kjøkken, et par toaletter, sofa, bord og stoler og en liten scene. På denne scenen var det for første gang konsert forrige uke. Her samles medarbeiderne hver lørdag halv ti før B City åpnes halv elleve.

En liten gjeng på fire stykker setter seg ned rundt bordet. Etterhvert kommer ei til. Så kommer Wendy, som er med som medarbeider for første gang i dag. Hun blir ønsket velkommen. Medarbeiderne er ved godt humør der de sitter og småsnakker. Vi får vite at Martha Kolstad har tatt med vaffelrøre. Ljøstad setter på kaffe.

Snart sendes ei såkalt bønneliste rundt bordet. Her skal man skrive seg på for ei halvtime hver fram til klokka tre, sånn at det er kontinuerlig bønn utover natta. Etterhvert leder Ljøstad an i felles bønn for natta. Det som følger er en lavmælt, men intens bønnestafett om å åpne hjerter, gi styrke og vise omsorg. Klokka nærmer seg halv elleve og åpningstid. Medarbeiderne finner sin post og gjør seg klar for nattas innsats.[faktaboks]

Den nye medarbeideren Wendy, eller Wendolyn Elias som hun egentlig heter, sier hun tilfeldigvis var utenfor en dag og at hun fikk lyst til å komme inn.

- Det er et relevant tilbud. Det er slitsomt å gå på byen og folk trenger et sted å slappe av.

Wendy gleder seg til det natta vil bringe.

- Jeg har lyst til å gi noe til lokalsamfunnet. Ikke for at folk skal være som meg, men ta hånd om folk og vise omsorg.

 

[nggallery id=510]

 

- En drøm

[img113291_2RS]

I to år har utestedet vært aktivt midt i kjernen av Kristiansands uteliv, Vestre Strandgate. Terje Govertsen, pastor i Betania Kristiansand, sier at prosessen med å starte B City begynte rundt 2008.

- Jeg satt i bilen og sa "her skulle vi vært". Det vokste fram en drøm. Jeg delte drømmen med cellegruppa mi, og dagen etter hadde en sett på Finn at det var et ledig lokale der, forteller Govertsen. Dette var fire år senere, i 2012.

B City er et konsept driftet av menigheten Betania Kristiansand som er tilknyttet De Frie Evangeliske Forsamlinger.

- Det er et sted der folk kan møte andre mennesker som er interessert i å møte dem.

 

Stille start

De første minuttene etter åpningstid er det folketomt inne i B City foruten medarbeiderne selv. Etterhvert kommer det en og annen innom. Utenfor sitter tre jenter som nettopp har vært på kino.

- Vi gikk forbi og ble spurt om vi ville ha vaffel, så nå sitter vi her, sier Mai Vu (17). Hun er sammen med venninnene Thea Tufte Larsen (17) og Ingrid Amalie Augland (17). De kan tenke seg å stikke innom flere ganger om de tilfeldigvis er i byen når B City er åpent.

En jevn strøm av folk passerer forbi B City. Nysgjerrigheten pirres hos noen som stikker innom for første gang, mens andre er gjengangere i gang med sin kveldsrutine.

 

Natteravner

En gjeng med natteravner samler seg utenfor.

- Det er bra det finnes "edrue" plasser på denne tiden av døgnet, sier en av ntteravnene, Merita Benedikte Mikalsen.

- Kristiansand har mange ungdommer som ikke drikker. Det er bra det finnes plasser for dem også, mener Christer Linder.

- Det er et flott tiltak. Alle kan komme innom. Alle har et behov for å prate og å bli hørt, sier Anne Hilde Carlsen Nguyen før hun og de andre natteravnene igjen går ut på Kristiansands-natta.

 

[img113291_3LM]

Kaffe og vafler

Stemningen tar seg opp innendørs. Det kommer stadig flere, noen i veldig godt humør og andre så overstadig beruset at de så vidt kommer seg ut igjen. Taxisjåføren Younis Abdulhamid kommer innom for sin rutinemessige kaffekopp. Han er her nesten hver helg og synes det er gøy å prate med folk. Rumenske Laurentiu Motoi snakker spansk med en av medarbeiderne. Han har bodd fire år i byen og går innom B City hver helg. Han liker ikke å drikke, og her slipper han å være redd for at noe farlig skal skje.

[img113291_4RM]

Rudi Freier går i Betania og fikk vite om B City der. Han drikker ikke alkohol og synes det er et kjempebra alternativ.

- Når man går ut på pub, er det stress med fulle folk.

Det er en knapp time igjen til det stenger, og det er helt tomt i lokalet foruten medarbeiderne. Snart fylles det imidlertid brått opp igjen, antakeligvis som en følge av stengetid hos andre utesteder. Folk møter hverandre for første gang og snakker høylytt om både viktige og uviktige ting. Det blir spist godt med vafler.

- Jeg har brukt halvannen liter røre, forteller Martha Kolstad.

 

Paralympisk fekting

Jan Olsen (21) og Pål Kvernes (22) møttes første gang på B City.

- Det sto en på utsida som var hyggelig. Jeg var hyggelig tilbake og gikk inn, forteller Olsen.

De er begge enige om at B City på en skala fra én til paralympisk synkronsvømming står til paralympisk fekting.

- Det vil si elleve på en skala fra én til ti, forklarer Olsen og understreker at de er veldig fornøyde.

Ti over halv tre vises de besøkende ut og opprydningsarbeidet begynner. Det ryddes og vaskes effektivt. Nok en natt på B City er overstått.

 

Fornøyd leder

[img113291_5RM]

Kristine Ljøstad er fornøyd med kvelden. Hun sier at det på grunn av været har vært mange ute på byen og dermed også innom B City.

- Som leder går jeg litt rundt og hører på samtaler, og mange har prata om livets store spørsmål.

Hun ser utviklingspotensiale i B City, men mener utestedet så langt har levd opp til forventningene.