Sørnett

Eksotisk treningsleir for klubbmedlemmer

Richard Haye og elevene i treningshallen. FOTO: Damares Stenbakk

Richard Haye og elevene i treningshallen. FOTO: Damares Stenbakk

I februar reiser flere medlemmer fra Kristiansand Kampsportsenter til Phuket i Thailand. Der skal de trene den Thailandske kampsporten, muay thai. Også kalt thaiboxing.

Publisert:

Richard Haye (42), hovedinstruktør og innehaver av senteret, ser frem til å lære mer om landets kultur og kampsportform.
- Siden vi driver med kickboxing og den filipinske kampsporten, kali, ønsket vi å utvide kunnskapen vår med thaiboxing. Det er annerledes å trene kampsport der den kommer fra. Da får man et større innblikk innenfor holdning og disiplin, samtidig som man får en smakebit av kulturen, forteller Richard.

Han er en opptatt mann, vi finner han i et rom fullt av utstyr, hvor han hjelper en elev. I rommet er det alt fra boksehansker til hodebeskyttere. Haye blir til slutt ledig, og kommer smilende bort. Han hilser høflig og gir meg et fast håndtrykk. Vi går til kontoret hans, som er rett over treningshallen. Ordet ”osu”, som også betyr ”ja” på japansk, hører man på lang avstand når en av trenerne tar opprop. Haye setter seg ned i stolen sin, og strammer det sorte beltet. Han forteller at han har en stor lidenskap for kampsport, derfor har senteret arrangert slike turer en til to ganger i året siden 2005. Det har vært turer til blant annet Sverige, Tyskland og Japan. Denne gangen stod Thailand for tur.

Evig elev
I Norge er ikke thaiboxing blitt tatt inn i varmen. Det er heller ikke MMA, som står for mixed martial arts. Richard mener det er fremmedfrykt og uvitenhet som hindrer Norge i å godta disse formene for kampsport. Kampsportentusiasten er nysgjerrig og ser på seg selv som en evig elev, derfor følte han det var på sin plass å gi thaiboxing en sjanse.
- Drivkraften min er å kunne lære noe nytt hele tiden, og thaiboxing er en ting jeg føler jeg enda har mye å lære av, sier han.

Han forklarer at en eksotisk treningsleir kombineres med en liten ferie, som består av et par dager med hard trening. Av erfaring blir det et bedre samhold innad i klubben.
- De som reiser sammen kommer nærmere hverandre. Og du får en opplevelse du kan dele med noen på trening. Det synes jeg bare er helt fantastisk, forteller han.

Drømmeturen
Det er rundt ti stykker fra klubben som reiser sammen 13. februar, og Kristian Jøranson (34), instruktør ved kampsportsenteret, er en av dem som skal være med. Han forventer 14 dager med utfordringer og full timeplan.
- Jeg vet om flere som har vært der før, fra både denne klubben og en annen. Så jeg forventer det blir knallhard trening og at jeg lærer en del, sier han mens han tar på seg boksehanskene.

Tørsten etter kunnskap er også stor hos Jøranson, og det er en av grunnene til at han meldte seg på treningsleiren.
- Jeg har alltid hatt lyst til å dra til Thailand for å trene thaiboksing. Jeg har aldri fått sjansen før nå, så du kan si jeg får en drøm i oppfyllelse.

Kristian var også lei kalde vinternetter her hjemme, og var lettet over at kursen ble satt mot et eksotisk land. En bonus var å få ha med kone og barn, så han kunne kombinere trening og kvalitetstid med familien.
- Jeg skal ha med sønnen min på tre år, så jeg håper han også blir med på et par treninger, og får oppleve alt det spennende, sier han.

Entusiast
Men det er ikke bare i utlandet kampsportsenteret liker å ha treningsleir. Det blir arrangert tre til fire leirer i året i Kristiansand, med rundt 200 påmeldte. De to største er sommerleirene og juleleirene, de varer over en helg. Det er opptil tre-fire instruktører, og av og til hentes trenere fra utlandet inn.
- Nå sist hadde vi en fra Portugal og en fra Brasil, som kjørte full leir sammen med to andre norske instruktører, sier Richard. 42-åringen har trent kampsport siden 1985, og har lang erfaring fra forskjellige kampsporter som for eksempel karate, jiu jitsu, taekwondo, kali og kickboxing. Han begynte med å trene karate og jiu jitsu i et lokale, og taekwondo i en annen klubb. Det var vanlig at han løp fra en trening til en annen, og kunne ha tre treninger på en dag, forteller han.

I 2004 var det et møte med Richard Bustillo, elev av Bruce Lee, som forandret Richard Hayes perspektiv som kampsportutøver. Siden har de holdt kontakten og etablert et nært vennskap. Haye forteller på hjemmesiden til Kristiansand Kampsportsenter at det var Bustillo som oppfordret ham til å reise til Thailand for å trene muay thai.
- Han tok meg under vingen, og etter hvert reiste jeg for å besøke ham i England. Jeg har trent med han i Los Angeles og han har kommet hit. Siden da har han kommet en gang i året til Kristiansand, avslutter han med ett bredt smil.

[nggallery id=376]