Sørnett

Ellevill seier i Flødeseilas

Team Elleville: F.v: Joachim Nordlie, Sven Ulrik Nielsen, Erik Brantzeg, Kjetil Solvang, Jan Falkevik, Bjørnar Haugen og Martin Levin. (Foto: Øyvind Bjerkestrand)

Team Elleville: F.v: Joachim Nordlie, Sven Ulrik Nielsen, Erik Brantzeg, Kjetil Solvang, Jan Falkevik, Bjørnar Haugen og Martin Levin. (Foto: Øyvind Bjerkestrand)

Team Elleville til topps i tradisjonsrik seilas.

Publisert:

- Det er perfekte forhold i dag, forteller skipper Erik Brantzeg på Team Elleville før starten av den niende utgaven av Flødeseilasen.

Erik Brantzeg er en rutinert skipper og er i sin niende sesong med båten og laget Team Elleville. Laget har tidligere vunnet Flødeseilasen og kom på andreplass i sin klasse i fjorårets seilas. Brantzeg har også tidligere styrt skuta til andreplass  i NM og deltatt i EM, VM og andre internasjonale seilaser. Lørdag var Team Elleville en av forhåndsfavorittene i den ypperste regattaklassen i Flødeseilasen.

Vågsbygd – Lillesand

Flødeseilasen er en årlig seilas som i år ble arrangert for niende året på rad. Flødeseilasen går fra Kristiansand til Lillesand og starten var i år lagt til Bredalsholmen i Vågsbygd. Drøyt 50 båter seilbåter stiller til start lørdag morgen. Båtene er delt opp i forskjellige tur- og konkurranseklasser. Turklassen starter først, mens den raskeste konkurranseklassen starter sist.

[img113442_2RM]

Sosialt

Selv om Team Elleville satser på en topplassering så er mannskapet enig om at det sosiale rundt seilasen er viktig.

- Seiling er en sosial sport. Hele helgen er det sosialt opplegg rundt seilasen. Etter målgang i Lillesand er det felles opplegg med middag på Hotell Norge, forteller skipper Brantzeg.

Mannskapsmedlem Øyvind Frigstad Pedersen er enig med sin skipper.

- Det sosiale betyr veldig mye, understreker han.

Roligere enn andre seilaser

Selv om Flødeseilasen er en populær seilas, så er gutta på Team Elleville vant til mer strevsom seiling.

- Vi har drevet en del med baneseiling hvor det er mye svinger og flere taktiske valg enn på Flødeseilasen, forklarer Brantzeg.

- Her handler det mer om å seile med vinden.

Skipperen forklarer at det handler om å holde så stor fart som mulig på den lange kyststrekningen.

- Det blir litt mindre stressende enn å seile på en oppsatt bane, forteller han.

[img113442_3RM]

Flødeforhold

Værmeldingen hadde på forhånd gitt optimisme om flotte vind- og værforhold, og spådommene slo absolutt til. Det ble skyfri himmel og ypperlige vindforhold. Helt inne ved land var det rolig, men lengre ute var det nok vind til å få ordentlig fart.

- Normalt seiler vi med en fart rundt sju knop, men vil nok komme opp i en fart på 10-12 knop på det meste, forteller Øyvind Frigstad Pedersen.

Han får rett i spådommene sine og Team Elleville klarer etterhvert å nå en toppfart på 12-13 knop under seilasen.

Tapte tid underveis

Team Elleville holder god fart gjennom seilasen, men ikke alt går knirkefritt. Båten går lengre ut fra kysten enn mange av de andre båtene og opplever tidvis en del vind.

- Vi havnet ganske langt ut fra kysten og det blåste egentlig litt for mye for båten, vi burde nok gått lengre inn mot land, forteller skipperen.

Mannskapet opplever også noe trøbbel med utstyret underveis. Plutselig oppdager skipperen at fokken (forseilet red.anm.) har kilt seg fast. Et par av mannskapet blir beordet til å løse floken. Med trenede hender kjemper de iherdig for løse seilet. Mens vinden rusker i håret og bølgene slår innover den elleville båten, får de løst opp i problemene.

- Bra jobba, sier skipper Brantzeg til sitt mannskap, og konkluderer med at båten tapte omkring fem minutter på fokkproblemet.

Endte med seier

På tross av småtrøbbel underveis klarer de så vidt å ta seieren i sin klasse. I Flødeseilasen starter det forskjellige type båter i samme klasse og man bruker derfor et handicap-system for å utlikne forskjellene mellom båtene. Team Elleville har 1,013 i handicappoeng, noe som tilsier at de må fullføre 1,3 prosent raskere enn en båt med 1 i handicap for å få samme sluttid. Det var Team Brunborg Sailing som krysset målstreken først i klassen, men med et høyere handicap enn Team Elleville så ender de tilslutt på en andreplass, kun 43 sekunder bak Team Elleville. Vinnerene i de to andre klassene blir Team Facit med skipper Øystein Spetland og Gunnar Amtedals J2X.

Bilder fra årets Flødeseilas:

[nggallery id=509]