Sørnett

For og imot knask og knep

Alexander Sørensen og Nathalie Larsen gleder seg til halloween

Alexander Sørensen og Nathalie Larsen gleder seg til halloween

Halloweenfeiringen har fått sitt gjennombrudd i Norge - til glede for noen, til skrekk og gru for andre.

Publisert:

31. oktober er det allehelgensaften, eller rettere sagt "halloween". Dette er en feiring som ikke går ubemerket hen i Kristiansand.  Langs Markens er kristiansandere blandet i synet på denne feiringen som har feid over Sørlandet.

- Jeg feirer halloween fordi det er sosialt og gøy. Det er noe flere burde begynne å feire, for det er jo tross alt kun en gang i året man har mulighet til dette, sier Alexander Sørensen som feirer Halloween hvert eneste år.

Barnslig
I 1 STB på Kristiansand Katedralskole er det flere av jentene som stiller seg positive til halloweenoppstyret, men guttene, og spesielt Sigurd Olsen, er mer tilbakeholden.

- Jeg feiret det før da jeg var liten, men nå syns jeg det er for barnslig, sier han. Kutt ut Sigurd, man får jo gratis godteri, ropes det fra jentene.

På tross av alt det kommersielle oppstyret rundt halloween, er de klare for å banke på dører og spørre om "knask" eller utlevere "knep".

- Det sosiale er gøy, men det er det å banke på dører og få godteri som er det viktigste for meg, forklarer Kaja Tang Jensen.

Alternativ Halloween-feiring
De fleste av oss vil kanskje assosiere halloween med skrekkinngytende masker og kostymer, og dette er noe Camilla Evenstad i Filadelfia vil gjøre noe med. Sammen med 13 andre menigheter går Evenstad og menigheten Filadelfia inn for å arrangere en alternativ Halloween-fest 31.oktober i Gimlehallen. Her vil det legges vekt på det å kle seg ut i hyggelige kostymer som ikke går inn for å spre frykt. Her skal man bare være snille med hverandre, forteller Evenstad.

Evenstad er klar over at Halloween er kommet for å bli, men mener det er et behov for å gjøre feiringen mer trivelig.

- Vi tror det er et stort behov for det her i byen, for man hører jo om barn som blir vettskremt av folk som kommer gående med skumle kostymer. Noen av barna har jo hatt mareritt i flere år i etterkant på grunn av dette. Jeg kjenner også til flere som låser dørene og slukker lysene på denne dagen, i frykt for å ikke få kastet egg på husene sine fordi de ikke har noe godteri å gi. Her er det heller ingen påmelding, så her er det bare å møte opp i snille kostymer, forklarer Evenstad.

[nggallery id=463]

 

Nok av godteri
Det er kanskje gresskarmangel i Kristiansand, noe flere ergrer seg over. Godteri, derimot, det er det ingen mangel på. Godtebutikken i Henrik Wergelandsgate merker kjøret før halloween, men butikkansatt Silje Elise Gressholt, lover godtesultne kristiansandere at de ikke går tom for søtsaker.


- Noen dager selges det mye, noen litt mindre, men her er det jevnt over et økende salg av godsaker. Vi går ikke tom med det første uansett.

Som selger i en butikk hvor det kun selges søtsaker, er hun likevel reservert til denne fremmede feiringen.

- Personlig er jeg ikke særlig fan av halloween. Det er selvfølgelig gøy for små barn, noe jeg også syntes når jeg var liten. Jeg føler kanskje det er blitt litt for kommersielt, sier Elise før blikket flakker mot all halloweendekorasjonen hun har satt opp i butikken.