Sørnett

Fra konepynt til kaptein

Likestilling til sjøs: Tina og Stephan Naumann bytter på å styre båten. Foto: Mari Lorgen Skjeggedal

Likestilling til sjøs: Tina og Stephan Naumann bytter på å styre båten. Foto: Mari Lorgen Skjeggedal

Den maritime likestilling er kommet til Kristiansand. Nå skal damer forvandles fra båtpassasjerer til bidragsytere.

Publisert:

Redningsselskapet vil ha en slutt på at kvinner fungerer som degraderte matroser ombord i båt. Nå oppfordres kristiansandsdamer til å melde seg på konekurs.

Ekteparet Tina og Stephan Naumann ferierer i Kristiansand, og har akkurat fortøyd båten etter en kveldstur når Sørnett møter dem. For dem er det like naturlig at kvinnen i forholdet styrer skuta. Tina Naumann ler litt av den norske tilstanden.

- Jeg har vel kjørt i en tjue år, forteller Tina, som stiller seg uforstående til hvorfor så mange damer ikke vil delta i båtlivet.

Lars Egil Fosse fra Redningsselskapet har en teori om fenomenet.

- Kvinner ser ut til å være forsiktige og reserverte, mens menn gjerne tror de kan kjøre båt før de har satt seg i en, sier han.

Ta roret, kjerring

Fosse har ansvaret for det kommende kurset "Ta roret, kjerring" i Kristiansand. Inntrykket av kvinners båtvaner har han blant annet fra historier han har blitt fortalt. En dame fortalte ham forleden at når mannen var på jobb i Nordsjøen, sto båten bom stille hjemme.

- Idet det skjer en ulykke eller mannen faller om, kan det være avgjørende om kona kan navigere og legge til båten, forteller Fosse.

 

Mål om kvinnelige kursholdere

Det er første gang "Ta roret, kjerring" arrangeres i Kristiansand, og arrangørene er spente. Flere av de ansatte på Redningsskøyta i byen deltok da kurset ble holdt i Arendal i fjor, og de satt igjen med positive opplevelser. Kurset for damer ble da også holdt av damer. Ønsket er å få til dette i Kristiansand, men i år hadde ikke mange nok av de kvinnelige ansatte anledning. Det blir med andre ord mannlige kursholdere, men dette er ikke ønsket på sikt.

- Mange menn har en mer eplekjekk tilnærming, og det kan nok ha en motsatt effekt på damene, sier Fosse.

Kurset anbefales av Redningsselskapet som et praktisk supplement til den teoretiske delen man gjennomgår når man tar båtførerprøven.