Sørnett

Gode på smak

Nå bør du spise reker. Foto: Flickr

Nå bør du spise reker. Foto: Flickr

Kaldt vann, bedre rogn og større tilgang gjør rekene til et godt valg nå.

Publisert:

 

 

Yrkesfisker og butikksjef på Fiskeeksperten mener rekene smaker bedre nå, enn om sommeren.
Nå er rekene er gode på smak
André Mikkelsen, daglig leder på Fiskeeksperten i Kristiansand, anbefaler rekene nå.
- Når vannet er kaldt, blir alt bedre i smak og konsistens. Er det varmt ute, blir ikke reker og fisk fort litt slappe, sier Mikkelsen.
Ikke bare kulda er avgjørende, men også gytingen spiller en rolle.
- Rekene får rogn i oktober-november, som de slipper i halen nå i januar-februar. Det er reker og kreps som er sesongmat nå, forteller Mikkelsen.

 

God kvalitet
Tom Abrahamsen fra Hesnesøy i Grimstad har fisket reker i 40 år. Vanligvis er Abrahamsen å finne på reketråleren ''Villfugl'', men befinner seg for tiden på ''Vågan''.

Smaker rekene bedre nå enn om sommeren?
- Mange liker å si det. Rekene vi får nå er av bedre kvalitet enn de vi får på sommerstid, sier Abrahamsen. Likevel mener han personlig at november-rekene er best, fordi rognen enda er plassert hodet.

Selv spiser Abrahamsen mest reker om sommeren.
- Jeg synes miljøfaktorene har stor innvirkning på matopplevelsen. Det smaker jo utrolig godt med reker når du sitter på brygga med et glass hvitvin. Det skal mye til for å toppe det, ler han.

 

Mindre etterspørsel om vinteren
Butikkleder André Mikkelsen sier at etterspørselen på reker er mye større om sommeren, og at man bør utnytte de gode mulighetene nå.
- Fiskerne får omtrent like mye på sommerstid, men da er etterspørselen større. Fangsten går til de som betaler mest, og mye sendes faktisk til Sverige. Det er jo slik at når etterspørselen øker, er det høy pris - og motsatt, sier han.

Dette kan rekefisker Abrahamsen bekrefte.
-Vi har fått store mengder reker. Det er et billig produkt. Før i tida måtte man jobbe i fire timer for å få råd til en halv kilo, nå er det snakk om en halvtime. Skal du dekke til kalas, er det lite som er billigere å servere enn reker!, sier han.

 

[img104250_2RM]

Torsk er også sesongmat nå

Yrkesfisker Steinar Vetnes fra Mandal, er for tiden i Lofoten på skreifiske. Han mener vi bør spise fisken før våren kommer.
- Fisken er best om vinteren, og da snakker vi om kjempekvalitet.  Det har litt å gjøre med kulda, fordi fisken holder seg mye bedre i båten. Om sommeren kan den fort bli ødelagt i sola. April er nok den dårligste måneden fordi fisken gyter, forklarer Vetnes.

Fiskerne er inne i en god periode nå på vinteren.
- Fisket går bra, jeg får veldig mye skrei nå. I går fikk vi 2200 kg ved vanlig pilking. Det var svære torsk på åtte til ti kilo, forteller han ivrig.

Mikkelsen fra Fiskeeksperten  mener også folk bør spise torsken nå,  da smaken er god og tilgangen stor.
- Tilgangen på fisk er større om vinteren. Torsken går inn på grunna for å gyte, og er dermed lettere å få tak i. Dessuten er det kaldere i vannet, så den får i seg godt med næring, forteller han.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Selv om mange forbinder reker med sommeren, mener likevel Mikkelsen at kundene vet de smaker godt i februar.
- Folk kjøper mye reker nå, så hos oss går salget nokså jevnt hele året, legger han til.