Klargjør siden...
Sørnett

Håper på en varige endringer

Fawza og Ibrahim håper på varige endringer i hele Midtøsten. Foto: Erik Pettersen

Fawza og Ibrahim håper på varige endringer i hele Midtøsten. Foto: Erik Pettersen

I Midtøsten raser befolkningen mot lederne. Syriske Fawza og Ibrahim fra Jemen følger spent med på utviklingen.

Publisert:

Forrige uke var det 4 måneder siden den tuniske presidenten, Ben Ali, rømte landet. Dette var startskuddet for en revolusjon som satte punktum for flere av Midtøstens tyranner. De falt som dominobrikker. Vi tok en prat med 2 kristiansandere som har et ekstra sterkt forhold til folkeopprørene i den arabiske verden.

I en kjeller i festningsgata sitter Ibrahim Ghummeid og Fawzi Kaied. Ibrahim er Palestiner med syrisk bakgrunn og Fawzi er jemenitt. Felles for dem begge er at de har familie og venner som har vært en del av begivenhetenes sentrum de siste månedene. På den andre siden av jorden. Det ene diktaturet etter det andre har falt i grus, og diktatorene har måttet stå til rette for handlingene sine. Kanskje er styresmaktene i Syria og Jemen de neste som faller. Verdens øyne er fremdeles rettet mot Den arabiske revolusjon.

Vi er i moskéen i Kristiansand. Hit kommer muslimene for å be til sin gud – Allah.

- Jeg ber hver dag for våre brødre og søstre i Jemen, sier Fawzi. Han jobber på frivillig basis som imam ved den lokale moskèen i Kristiansand.

Ibrahim har bodd i Norge i over 20 år, og har sterke bånd til både Syria og Norge. Han synes det er veldig oppløftende at folket har fått en stemme, og at lederne nå stilles til ansvar. Så lenge revolusjonene fører noe godt med seg. Noe nytt.

-Husk at de nåværende lederne tok makten på den samme måten. Gjennom det de kalte for revolusjoner, til det beste for folket. Det er veldig viktig at man ikke går i den samme fellen en gang til. Det at stort sett alle nå får internett inn i hjemmene sine kan bidra til en varig endring. Da ser de hva som skjer rundt omkring, sier han.

Hver dag følger de spent med på nettet og tv-sendingene fra sine respektive hjemland. Ibrahim understreker hvor sterk inflytelse den arabiske tv-kanalen Al Jazeera har, både i Midtøsten og i vesten.

Al Jazeera feilinformerer

- Jeg snakker ofte med folk jeg kjenner i Syria som forteller meg at nyhetsinnslagene fra Al Jazeera ikke stemmer overens med virkeligheten. Bildene får det til å se ut som at hele folket er fiendtlige til president Bashar al Assad. Slik er det ikke, sier han. Selv i hans egen familie er meningene splittet når det gjelder om presidenten er en skurk eller ikke.

Ifølge Ibrahim har Al Jazeera fabrikert tv-bilder, tatt demonstrasjoner og opprør helt ut av sammenhengen for å skape et bilde av at det er en revolusjon i Syria, noe som igjen vil tjene tv-kanalens interesse.

- De er veldig orientert mot vesten, sier Ibrahim.

Alle er like ille

Han understreker igjen at saken har to sider, og det er slett ikke alle som mener at presidenten gjør en så dårlig jobb. Den syriske presidenten er ifølge Ibrahim mye mer populær enn ledere som Gaddafi i Libya eller Jemens Ali Abdullah Saleh.  Fawzi er ikke enig i dette.

-Både i Syria, Jemen og Libya lever folk i urettferdighet. En diktator er en diktator, selv om de opererer på forskjellige måter med ulik støtte fra vesten. Alle er like ille.