Sørnett

Historisk blikkfang

Hvilested: Dette er feltsengen hvor soldatene hvilte seg under andre verdenskrig. Foto: Maren Johnsen

Hvilested: Dette er feltsengen hvor soldatene hvilte seg under andre verdenskrig. Foto: Maren Johnsen

Er du lei av vanlig kaffebesøk, ta med deg noen gode venner og ta en historisk kaffepause i Bentsens Hus i Posebyen.

Publisert:

Skribenten i Agder Historielag, Borghild Løver tar meg med opp på loftet. Dette er det eneste rommet i huset som står slik det alltid har stått, og her er det mange godsaker for historiske øyne. Det første blikket mitt faller på er en gammel feltseng som er plassert i et hjørne. Løver forteller meg at under andre verdenskrig ble Bentsens Hus valgt ut til å være et tilfluktsted for soldater. Her kunne de hvile seg og komme til hektene igjen. I taket henger det noen beholdere, og Borghild forteller at det var her soldatene hang fra seg geværet. Rommet er kjølig og det er nesten som om jeg er tilbake til andre verdenskrig og kan se soldatene når jeg lukker øynene. Gamle vaskevannsfat, klesrulle og lamper er bare få ting som står lagret på loftet.
- Vi ønsker å beholde disse verdiene som finnes her på loftet så lenge vi har mulighet, forteller Borghild Løver.

Jeg trasker rundt i bygget og det knirker godt i gulvet. De har så godt de kan prøvd å vedlikeholde huset slik det var, og flere av møblene er originale fra tiden Bentsen bodde der selv. I september i fjor ble bygget åpnet for Kristiansands befolkning, og det var Johns Ben Bentsen sin sønn, Leif John Bentsen, som sto for avdukingen. Eiendommen ble gitt til

[img58042_2RS]

[img58042_3RS]

Kristiansand kommune for mange år siden av John Ben Bentsen.

- Det er bakgården som blir mest brukt, derfor er det også mest besøkende her på sommerstid. Guider pleier å ta med mange turister på omvisning her, og da er bakgården et fint sted. Denne bakgården er den eldste i byen og holder standard fra den tiden den ble til, forteller Løver.

- Det har ikke vært så stor pågang enda, men vi håper at litt promotering og større omtale av bygget, fører til at befolkingen strømmer til, forteller Løver.

Bygget som ligger gjemt inne i posebyen er bygd i 1855 og her bodde korpsdirigenten John Ben Bentsen på 1900-tallet. Agder Historielag har sammen med

Christiansand Byselskab, DIS Vest-Agder, Posebyen vel, Fortidsminneforeningen og Thaulows hus åpnet opp Bentsens hus for Kristiansands befolkning. Hver andre tirsdag i måneden mellom klokken 13 og 21 kan hvem som helst stikke hodet innom å få seg en historisk opplevelse.

[imagebrowser id=268]