Sørnett

Ikke bekymret for streaming

OPTIMISTISK: Kinodirektør Kim Skarning Andersen merker ikke noe til den økende bruken av strømmetjenester som Netflix og HBO Nordic. FOTO: Erlend Iversen Skarsholt

OPTIMISTISK: Kinodirektør Kim Skarning Andersen merker ikke noe til den økende bruken av strømmetjenester som Netflix og HBO Nordic. FOTO: Erlend Iversen Skarsholt

Direktør ved Kristiansand Kino, Kim Skarning Andersen, forteller at fremveksten av strømmetjenester ikke har gitt problemer for kinobesøket.

Publisert:

– Vi konkurrerer om folks fritid i mye større grad enn at vi konkurrerer med andre plattformer hvor de viser film og TV. Vår største konkurrent her lokalt er kanskje Dyreparken og Aquarama, i stedet for Netflix og HBO Nordic, sier Andersen til Sørnett.

I Kinoundersøkelsen 2015, utført av Film & Kino, kommer det frem at nesten halvparten av all filmtitting som foregår i Norge nå skjer via strømming over nettet. Fra 2009 til 2015 økte andelen nettbasert filmkonsum fra 11% til 48,6%.

Men Andersen sier at den økende bruken av strømmetjenester ikke utgjør en direkte konkurrent til kinobransjen. Han forteller at besøkstallet har holdt seg stabilt de siste ti årene, og røper også meget gode resultater fra fjoråret.

– 2015 var et rekordår for kinoen, både her og også generelt i Norge. Det var 12,1 millioner besøkende på norsk kino i fjor, og det er ganske mange år siden sist vi hadde slike tall, sier Andersen til Sørnett.

– Utfordring over tid

Kinodirektøren forteller likevel at de har utfordringer i bransjen. Blant annet er tilpasning til den yngre generasjonen noe det fokuseres mye på.

– Den oppvoksende generasjonen er mye mer kresen på hva de vil bruke tiden sin på. Ungdommen spesielt er fremdeles de som går mest på kino, men vi ser at de endrer bruksmønsteret sitt veldig. Det at min datter på 13 år like gjerne kan se en film på sin iPhone, i stedet for å gå på kino, kan bli en utfordring over tid. Det gjør at filmene må være tilgjengelige og gode, og at prisen må stå i sammenheng med hva de syns det er verdt, sier Andersen.

Pusser opp for flere millioner kroner

[img144378_2RM]

Mandag morgen startet arbeidet med å pusse opp kinoen. To saler skal totalrenoveres, i tillegg til at hele foajeen får et ansiktsløft. Totalkostnaden kommer på over seks millioner kroner.

– Grunnen til at vi nå pusser opp for 6,5 millioner kroner er fordi at vi ønsker å ligge i front, og hele tiden tilby noe som er det siste nye, sier kinosjefen, som gleder seg til å se resultatet.

Arbeidet skal etter planen være ferdig om rundt fire uker, og sal 2 og 3 vil holdes stengt.

– Kan like gjerne snu igjen

Daglig leder ved den norske filmdistributøren Euforia, Vibeke Skistad, forteller at det ikke er sikkert grunnlag for å si at strømmetjenestene stjeler seere fra kinoene.

[img144378_3RS]

– Vi antar at folk i større grad enn før sitter hjemme og ser på tv-serier og filmer, selv om ingen undersøkelser jeg har sett foreløpig viser at dette faktisk stemmer, sier Skistad til Sørnett.

Hun tror ikke strømmetrenden nødvendigvis har nådd høydepunktet sitt, men håper at man i fremtiden kanskje kan oppleve en motsatt utvikling.

– Jeg håper vi snart når et vendepunkt, og at trenden kan snu igjen. At folk som har sett "alt" på Netflix og HBO etter hvert innser at de ikke har vært på kino på fire år, og at de da tenker at de må komme seg på kino igjen, sier Skistad, og legger til:

– Det var en som uttalte at restaurantene stadig gjør det bra selv om folk har kjøkken hjemme. Det synes jeg er en god sammenligning, og det kan hende kino og strømming kan leve side om side på samme måte, avslutter Skistad.