Sørnett

Kjemper om en plass i hjemmekokkelauget

Sergio Cavallaro håper på Italiatur (Foto: Nina Eilertsen)

Sergio Cavallaro håper på Italiatur (Foto: Nina Eilertsen)

Han er italiener. Men likevel sørlending. Han har et hjerte som banker for oljer og urter. Og for en plass i Eyvind Hellstrøms hjemmekokkelaug.

Publisert:

Duften av tomat og basilikum, akkompagnert av italienske toner fra den lille kjøkkenradioen. Jeg er på kjøkkenet til det han kaller «Den italienske ambassaden». Sergio Cavallaro er 42 år, og har bodd i Kristiansand de siste 12 årene. Han er oppvokst med en mor som lager mat. Mye mat.

Det er kanskje det som er opprinnelsen til hans engasjement. Det som fikk ham til å reagere spontant en lørdag formiddag han besøkte en Jernia-butikk i sentrum.

-  Jeg så en plakat der det sto «Ledig stilling». Teksten under fortalte om en matkonkurranse. Jeg kjente at dette bare måtte jeg være med på, sier Sergio.

At Eyvind Hellstrøm er kjent for å være noe “krass”, visste han ikke.

- Jeg visste ikke hvem han var. Jeg ser jo ikke på på norsk tv. Bare italienske kanaler. Jeg har jo blitt bedre kjent med ham gjennom internett, men jeg er ikke skremt. Jeg vet at jeg kan italiensk mat, sier han og smiler.

Det kommer en ringelyd fra entréen. Han ser på meg. “Unnskyld”, sier han og iler ut i gangen. Røret til callinganlegget løftes og jeg hører hans dempede stemme spørre: “si?“.  Jeg lurer på om det kommer flere italienere, og ser et øyeblikk for meg et kjøkken fylt med glade, syngende og dansende italienere. Det er bare sønnen hans som kommer hjem. Han verken synger eller danser. Jeg har sett for mange italienske spillefilmer.

 

[img72638_2RM]

- Olivenolje er undervurdert

Sergio retter sin oppmerksomhet mot sausen som putrer på komfyren. Han rører, smiler og drysser litt mer basilikum i.- Mat trenger ikke være så komplisert. Det kan være enkelt, men det må ha smak. Mye smak. Man må ha gode råvarer, og man må ha olje. Olivenolje, sier Sergio.

Olivenoljen er italiensk. Selvsagt. Han kjøper, og han blander. Med urter og krydder. En enslig flaske balsamicoedikk får sole seg i glansen av all oljen. For den er også viktig. Men den spiller sjelden hovedrollen.

- Man trenger for eksempel ikke saus til en entrecote. Litt salt og pepper i en god olivenolje, og vips, man har saus nok, sier Sergio.

Han røper videre at dersom man har et godt hjemmelaget focacciabrød, fungerer det utmerket som snacks å dyppe den i samme blanding.

Blogg og stemmer er avgjørende

- Det er en hel jobb med denne konkurransen, sier Sergio.

Tobarnspappaen bor alene sammen med datteren på 13 og sønnen på 16. Til daglig jobber han som porteføljeforvalter i Agder Energi. Han lager minst ett måltid per dag, som han poster til bloggen sin. Den følger Hellstrøm nøye med på, og det er utfra den han på søndag velger ut hvem som skal få en plass i lauget.

- Det er en utfordring. Spesielt språket. Heldigvis hjelper mine barn meg med å lese korrektur, men jeg tror jeg har blitt flinkere etterhvert, forteller Sergio.

Det er ikke mange dagene igjen å imponere på. Enkelte dager, spesielt søndager, kan det lett gå med fem seks timer til blogging og påminnelser for å sanke stemmer på internett.

Han forteller meg at han har fått reaksjoner fra et par stykker om at de synes det blir mye mas fra ham. Men det går ikke inn på ham. Det har kommet mest positive reaksjoner fra nettverket hans.

Fårikål og brunost

Hjertet er i Italia. Kanskje magesekken også. Likevel er han ikke fremmed for norske retter. Han liker spesielt smaken av fårikål.

- Det er kål benyttet på en annen måte enn i Italia, men er enkelt og veldig godt. Men brunost kommer ikke inn på dette kjøkkenet! Jeg har aldri forstått meg på den smaken, sier han og ler litt.

Han forteller meg at mat ikke trenger å ta allverdens tid. Det har han ikke tid til midt i uken. Han mener at en god bolognesesaus skal koke i circa tre timer for at alle smakene skal sette seg. Lasagne lager han kun i helgene. Den gir ham mange gode timer på kjøkkenet.

[img72638_3RM]

- God mat kan godt ta bare 30 minutter. Jeg kan lage noe i full fart til deg, sausen er jo snart klar, sier han.

Jeg takker høflig nei, og angrer på at jeg spiste de to tørre skivene med salami før jeg kom. Tonene og stemmene fra Radio Dimensione Souno RDS forsvinner idet han lukker døren etter meg. Og jeg vet hva jeg skal ha til middag i morgen.