Sørnett

Lavere terskel inn til kirken

Åpen: Domkirken er åpen for alle, hver dag i uken. Foto: Stine Elise Jølsett

Åpen: Domkirken er åpen for alle, hver dag i uken. Foto: Stine Elise Jølsett

Kristiansand domkirke er åpen for alle, hele uken. Det spiller ingen rolle om du er ung, gammel, mann, kvinne, kristen eller hinduist. Torgeir Wadseth ønsker alle velkommen inn i kirken.

Publisert:

- Kirken er til for at folk kan finne seg selv, de kan for eksempel komme inn og varme seg, titte litt rundt, tenne lys, finne stillhet eller sette seg ved alterringen og be, sier Torgeir Wadseth, leder for åpen kirke.

Da ledelsen først kom på at de skulle begynne å ha åpen kirke, forventet de at det for det meste skulle komme pensjonister og turister. Kirken ble positivt overrasket over å se at folk av alle slag kom inn i løpet av dagen.

- At det bare kom turister og pensjonister stemte ikke, folk med stresskoffert kommer og setter seg ned i fem til ti minutter. Barn med foreldrene sine, skoleelever, studenter og venninnegjengen kommer også innom, forteller Wadseth.

Han forteller om ungdom som kommer inn for å finne roen, stillheten og få hvilepulsen tilbake.

Hensikten er oppnådd

Hensikten med den åpne kirken er oppnådd. Folk kan så å si komme og gå når de trenger det.

-  Terskelen inn til domkirken har blitt lavere, etter at vi begynte med åpen kirke. Det er nesten så man kan komme og gå akkurat som man vil, og det liker vi, sier Wadseth med et smil.

Kirken vil at det skal være en slik åpenhet at hvis folk har behov for å snakke med noen, kan de velge å spørre om en videre samtale, enten med Torgeir, eller en prest.

- Vi vil ikke presse oss på mennesker – type «trenger du hjelp?!» - det er litt mer at folk kan komme og snakke hvis de selv har et ønske om det. Siden det ikke er meningen at folk skal føle seg presset av de som bare er der for å hjelpe, må folk selv ta initiativ for å komme inn i kirken og snakke, utdyper Torgeir.

Kirken er åpen for alle

[img55534_2RS]

Han forteller at det kommer mange forskjellige folk til kirken.

- Ofte kommer det inn narkomane, som er på et litt skrå plan i livet. De kan komme hit og føle en hellighet. De kan komme hit og føle at folk ikke ser ned på dem, de blir mottatt med et smil, forteller Torgeir med varme i stemmen.

Torgeir mener det er viktig at folk er bevisst på at kirken er tilgjengelig for alle, uansett hvordan religion og hudfarge.

- Uansett om du er hinduist, eller kristen, eller har andre religioner, kan du komme innom hvis du ønsker det, sier Wadseth.

Han forteller videre at kirken generelt har fått en «oppsving» i besøkende etter 22. juli, men de er tilgjengelige for hver enkelt person, uansett hva som skjer.

- I samfunnet vi lever i er det viktig å bli sett, spesielt ungdom som kanskje ikke orker å stå opp om morgenen og gå på skolen. Derfor må vi sette fokus på hvert individ, sier Wadseth.

Nattkirke

Domkirken har også begynt å ha nattåpent, hvor det er mulighet for å komme innom og sette seg ned i fred og ro.

- Ofte setter vi på en musikkspiller med rolig musikk, og vi setter opp skriftsteder, slik at folk kan lese eller meditere. Det er også lov og bare komme innom for å varme seg, eller hvis de trenger et sted å være, forklarer Wadseth.