Sørnett

Natteravner med nye tiltak til julebordsesongen

Anne Hilde Carlsen Nguyen har vært natteravn i 20 år. Hun trives i rollen, føler seg ikke utrygg i sentrum, Foto: Henrik Nikolai Pedersen.

Anne Hilde Carlsen Nguyen har vært natteravn i 20 år. Hun trives i rollen, føler seg ikke utrygg i sentrum, Foto: Henrik Nikolai Pedersen.

Julebordsesongen starter 24. november, og i den anledning har natteravnene satt i gang flere julebordtiltak, som har blitt til en kampanje de kaller «Happy Together».

Publisert:

Målet med julebordtiltakene er at julebordsesongen forhåpentligvis skal gå smertefritt for seg uten noen ubehagelige opplevelser. Takket være natteravnenes samarbeid med politiet, kommunens kontor for skjenkesaker, kvadraturforeningen, taxinæringen, representanter fra utelivsnæringene og kommunens kriminalitetsforebyggende koordinator, skal de sammen effektivisere tiltakene, og å gjøre resultatet så vellykket som mulig.

Et av tiltakene er at det er satt opp et oppvarmet taxitelt ved bussterminalen. Teltet bemannes av foreldre til skoleelever som samler inn penger til klassetur. Taxinæringen betaler dem for å ordne taxikøen, og skape god stemning med julemusikk, og serverer boller og varm drikke til de ventende taxipassasjerene.

Et annet tiltak er at alle serveringsstedene har lett tilgjengelig servering av vann og kaffe, særlig siste timen før alkoholserveringen stenger, så ikke folk skal gå ut i gatene med rus som bygger seg opp. I år planlegges det å bruke små plastflasker med kommunalt vann til gratis utdeling.

Føler oss trygge

De siste ukene har det vært en betydelig økning av bråk og vold i helgene i Kristiansand sentrum, spesielt i Markens. Natteravn Anne Hilde Carlsen Nguyen, som har vært natteravn i 20 år, sier at det er veldig skremmende å se all den volden

vi møter på, de nettene vi er ute, men vi føler oss ikke utrygge.

-Vi har politiet rundt oss, sier hun.

Samarbeidet med politiet er alfa og omega

- Møter vi på noen der det bygger seg opp til sinne på grunn av uoverensstemmelser, så bryter vi inn ved å snakke ordentlig og rolig med dem. Ser vi noen i slagsmål, så kan vi ikke bryte inn. Da må vi tilkalle politiet, forteller Anne Hilde.

Hun sier videre at det er flott å ha politiet tilstede. De gjør en utmerket jobb. Vi blir prioritert hos politiet. De har fått en deltakerliste av oss, så når vi ringer og sier navnet, da vet de hvem vi er med en gang. Natteravnene har fått særbehandling av politiet. De får lov å ringe 112.

- Det hovedsakelig tilgangen til narkotika som er årsaken til all volden. I dag er det lettere å få tak i stoff enn alkohol. Hun legger til at unge norske jenter går sammen med eldre utenlandske menn, som tilbyr jentene narkotika. Det er for det meste kosovoalbanere og afrikanske menn som går igjen. Ungdomsrapporten viser at det er unge etniske jenter som er utsatt, understreker Anne Hilde Carlsen Nguyen.

[img74858_2LS]

Natteravnleder Kjartan Myklebust, sier at for å opprettholde staben må vi holde trykket oppe.

- Skal vi rekruttere flere, er det viktig å fortelle om jobben vår, og hvor viktig den er.

- Vi snakker med skoler og foreldre tre ganger i året. Vi snakker også med menigheter og bedrifter. Det er viktig for oss å være synlige i mediene, sier han.

Fornøyd med natteravnenes innsats

Sist helg var vi 20 natteravner ute natt til søndag. Vanligvis pleier det å være 7-8 natteravner. 20 stykker er et tall de er fornøyd med etter dagens situasjon, men ønsker å bli mange flere. Natteravnene består til hver tid av et dugnadsarbeid.

Fjoråret var et rekordår for Natteravnene i Kristiansand. I hele 2011 var det 627 vandringer. Det vil si i gjennomsnitt 12,5 vandringer i snitt. Det er natteravnlederen godt fornøyd med. I 2010 var det 577 vandringer.

 

- De verste stedene er Vestre Strandgate, Henrik Wergelands Gate, Dronningens Gate, Markens Gate og Tollbodgata. Vi skulle gjerne hatt flere natteravner ved bussterminalen og ved ferjekaia når Color Line kommer, sier den erfarne natteravnen.

Best å holde fritidssentrene for de unge åpne i helgene

For å få de unge bort fra sentrum på kvelds- og nattestid bør fritidssentrene være åpne sier Anne Hilde Carlsen Nguyen. Lokalene på Samsen og Hellemyr kunne vært mer åpne til disposisjon også i helgene.

-Når de unge jentene ønsker å dra hjem kan vi tilby de å følge de hjem enten en og en eller en liten gruppe på to.

- Hemmeligheten med å lykkes som natteravn er å være synlige i bybildet. De har noen de kan betro seg til, hvis det skulle oppstå problemer. En del av styrken er at vi har uniform. Det er forbudt å gå alene som natteravn. Vi går tre sammen, sier Kjartan Myklebust.

I følge ordenssjef i Agder Politidistrikt, Dag Tallaksen, har det vært relativt normale helger i det siste. Det varierer en del. Vi ser også en svært negativ utvikling når volden først slår til. Det er ofte en tredjepart som blir uforskyldt innblandet.

- I de verste periodene om natta har vi dobbel bemanning. Vi ser spesielt når folk forlater restaurantene at volden utvikler seg. Det meste av volden skjer langs Vestre Strandgate, forklarer Dag Tallaksen.

Politiet jobber videre med å forsøke å holde voldsstatistikken nede. Gode holdninger er viktig, sier ordenssjefen.

- Vi jobber videre med å opprettholde taxiteltene der folk kan varme seg mens de står i taxikø. Der får folk tilbud om boller og noe å drikke. Dette er et tiltak for å unngå at folk blir overstadig beruset.