Tips oss:
Tips
38 14 51 30
Kontakt
Barista på Cuba Life opplever at det er kunder mellom 25 og 40 år som oftest tipser. Foto: Espen Seglem Wekre
Nordmenn tipser nesten dobbelt så mye som for fem år siden, men i Kristiansand er det delte meninger om nødvenigheten med tips. På Cuba Life kan du ikke tipse via terminal.
Espen Seglem Wekre
Publisert: 06.02.2025 kl 11:11
Hos Cuba Life er eneste tipsemulighet kontanter. Likevel opplever barista Elizabeth Martinez, at folk tipser mer nå enn da hun startet i jobben, for over 3 år siden.
Elizabeth Martinez forteller at det er sjeldent kunder tipser mer enn noen kroner. Foto: Espen Seglem Wekre
- Jeg vet ikke hva som har skjedd, men jeg opplever at vi er mye mer populære nå enn før, sier Martinez.
I fjor tipset Nordmenn nesten én milliard kroner, det er dobbelt så mye som for fem år siden, formidlet NRK tidligere denne uken.
- Jeg syntes at å tipse i Norge egentlig er en u-ting. Man får det man betaler for. Man tipser ikke legen når de gjør jobben sin, sier Ingrid Vik.
Ingrid Vik (53) og Anita Enger (54) ser ikke poenget med å legge igjen tips i Kristiansand.
De lokale venninnene forteller at skatten på tips også kan være en faktor, for at de ikke vil gi det lille ekstra.
- Jeg syntes det er greit å ha en skatt på tips hvis inntektene fordeles likt på de ansatte, men om tips er individuelt og du likevel må skatte synes jeg det er dumt, sier Enger.
Ingrid Vik legger til at hun opplever det som urettferdig om tips skal fordeles, når noen servitører kan være mye flinkere enn andre. - Det føles ikke riktig at en servitør som har gjort en dårlig innsats, skal få belønningen av arbeid gjort av flinke kollegaer.
Lars Vik (66), fra Porsgrunn, har ikke noe imot å tipse, hvis han er fornøyd med opplevelsen. - Det er nok mye på grunn av kjæresten min, som har jobbet i restaurant. Hun oppfordrer meg til å tipse.
Lars Vik forteller at han syntes kelnere og bartendere i Sør-Europa er flinkere på å ivareta kunden. Foto: Espen Seglem Wekre
Lars Vik forteller hva som gjør at han vil legge igjen det lille ekstra. - Det handler om at man må føle seg sett. Det er noe mange norske servitører kan bli bedre på. Det handler også om at de må kunne faget sitt. Jeg bryr meg ikke om hvilket språk de snakker så lenge jeg føler meg ivaretatt.
På Skagen Pub kan de godt kjenne seg igjen i økningen av tipsing.
- Det er definitivt mer tips nå, enn da jeg startet her for 2 og et halvt år siden, sier ansatt på Skagen Tone Liknes (51).
"Feeling tipsy" står det på boksen til kontant-tips til høyre i bildet. Foto: Espen Seglem Wekre
På det Danmark inspirerte utestedet har de som på mange andre utesteder, betalingsterminaler hvor du må taste inn beløpet du vil gi. I tillegg har utestedet en boks du kan legge kontanter i.
På terminalen Skagen Pub har ved bardisken, kan du velge mellom å taste et høyere beløp, eller betale originalprisen. Foto: Espen Seglem Wekre
Betalingsterminaler som direkte eller indirekte oppfordrer til tips er lite populært blant kunder.
- Jeg føler jeg blir presset til å tipse på slike betalingsterminaler, forteller Anne Messel.
Anne Messel og Olav Mikkelsen har bodd 10 år i Spania. De forteller at de heller tipser der, enn i Norge. Foto: Espen Seglem Wekre
Messel og mannen hennes, Olav Mikkelsen pleier ikke å tipse når de er på serveringssteder.
Mikkelsen forsvarer dette med at norske servitører tjener bedre enn i mange andre land, hvor de er avhengig av tips. - I USA for eksempel oppfordrer de veldig til å tipse, og kan finne på å inkludere det i prisen.
Ingrid Vik syntes ikke betalingsterminaler som oppfordrer til tips er greit. - Jeg opplever det som tigging.
Fra venstre: Anita Enger og Ingrid Vik forteller at det må være en ekstraordinær service for at de skal legge igjen tips. Foto: Espen Seglem Wekre