Sørnett

Musikk som terapi

Ved Strømmehaven gjennomføres det flere ganger i uken ulike aktiviteter for beboerne. Foto: Benedikte Lillestølen Beil

Ved Strømmehaven gjennomføres det flere ganger i uken ulike aktiviteter for beboerne. Foto: Benedikte Lillestølen Beil

Ikke langt unna Kristiansands yrende folkeliv finner vi Strømmehaven. Strømmehaven er et helt nytt omsorgskonsept for personer med demens. Her har de ansatte tro på at bruken av musikk gir bedret livsglede.

Publisert:

Da Strømmehaven åpnet i september 2020 var omstendighetene helt annerledes enn de er i dag. Norge og resten av verden sto midt i en pandemi og nødvendig samarbeid med pårørende og andre frivillige ble mer krevende. Likevel ble flere aktiviteter gjennomført med god hjelp av daværende trivselskoordinator ved Strømmehaven Stine Kocian.

- Vår trivselskoordinator gjennomførte arrangementer og aktiviteter ute som ikke kunne ha blitt gjennomført inne på den tiden. Det er først nå i høst vi kjenner at vi virkelig er i gang,  sier avdelingslederen ved Strømmehaven Heidi Mitchell. 

[img241664_2RM]

Det finnes flere tilbud ved Strømmehaven. Et av disse er bokollektivet. Her bor over 40 personer med demens. Visjonen er at beboerne skal fortsette å leve på sitt vanlige vis.

- Ved å delta på dagligdagse gjøremål blir det lettere å leve som normalt sier Mitchell.

Musikk som terapi
Karl Espegard og Sverre Indris Joner hadde onsdag opptreden med argentinsk tango, som vekket stor glede hos beboerne.

[img241664_3LF]

Applausen var høy da de to musikerne avsluttet konserten med sangen "Tango for to". Flere i publikum ble med å synge.

 

-Det er viktig å lage gode øyeblikk her og nå, sier en engasjert trivselskoordinator, Kjetil Senum.

 

Et bredt aktivitetstilbud
Ved Strømmehaven er aktivitetsmulighetene mange. En allsanggruppe og en hobbygruppe er to av tilbudene. Hjertemusikk er et annet tilbud Strømmehaven tilbyr. Hjertemusikk er et tilbud for de beboerne som syns det blir for krevende å delta i en gruppe.

[img241664_4RM]

- En frivellig med bachelorgrad innen musikk (fra UIA) kommer og besøker noen enkeltbeboere. Da har det i forkant blitt gjennomført en samtale med den frivellige og de pårørende hvor de har kommet frem til hvilken musikk beboeren liker. Sammen sitter de og hører på musikk som er kjent og kjær, forteller Heidi Mitchell, som har tro på musikk som terapi.

[faktaboks]