Sørnett

Vil opprette elev- og lærlingeombud i Vest-Agder

FORVENTNINGSFULL: Leder i Elevorgansisasjonen Vest-Agder, Milos Rados, håper at forslaget blir tatt godt imot i fylkestinget. FOTO: Hanne Kristin Pedersen

FORVENTNINGSFULL: Leder i Elevorgansisasjonen Vest-Agder, Milos Rados, håper at forslaget blir tatt godt imot i fylkestinget. FOTO: Hanne Kristin Pedersen

Vest-Agder fylkeskommune er en av fire fylkeskommuner som ikke har et elev- og lærlingeombud. Til tross for at de resterende 15 fylkeskommunene har dette tilbudet, har ikke politikerne i Vest-Agder vært klar over verktøyet som skal fremme elevdemokrati.

Publisert:

- Dette forslaget kan øke elevdemokratiet og informere elever og lærlinger om deres rettigheter og plikter, sier Helle Ingeborg Mellingen (Ap) som fremmet Elevorganisasjonens forslag på møtet i Hovedutvalget for kultur og utdanning (HKU) i Vest-Agder.[sniplet faktaboks]

Ukjent verktøy for politikerne

Mellingen har vært representant i utvalget i tre år, men kan ikke huske at det har vært snakk om å opprette elev- og lærlingeombud. HKU ønsker å styrke elevdemokratiet, og har flere ganger diskutert måter å gjøre dette på.

-         Vi har ikke vært klar over dette verktøyet før Elevorganisasjonen tok kontakt med oss, forteller Mellingen.

-         Så dum, men så enkel er forklaringen på hvorfor det ikke har blitt opprettet.

[img19775_2RM]

Hun håper at forslaget skal kunne settes ut i livet allerede fra neste år.

Elevorganisasjonens hovedprioritering

Milos Rados (17), leder i elevorganisasjonen i Agder, var fornøyd med at forslaget ble tatt opp på møtet.

-         Denne saken har vært en prioritering for oss i elevorganisasjonen.

Samtlige elevrådsledere var for å fremme forslaget for politikerne, og interesseorganisasjonen valgte å gå veien gjennom Arbeiderpartiet for at saken deres skulle bli hørt.

-         Endelig er det noe som skjer i denne saken, sier Rados. Han har troen på at forslaget går igjennom når fylkestinget samles til møte 15. juni.

-Et slikt ombud vil gjøre det lettere for elever å ta kontakt med fylkeskommunen og få hjelp, forteller han.

Sent ute

Den videregående opplæringen i Vest-Agder har generelt vært sent ute, mener Rados. Han trekker frem PC-ordningene i den videregående skole som eksempel i tillegg til det nye ombudet han og elevorganisasjonen jobber for.

Mellingen vil ikke kommentere om manglende kommunikasjon og samarbeid med andre fylker har noe å si for at Vest-Agderpoltikerne ikke har vært klar over denne ordningen som finner sted ellers i landet.

Sammen med Finnmark, Tromsø og Hordaland har ikke elevene og lærlingene i Vest-Agder samme tilbud som i resten av landet.

Budsjett og penger

Det er ikke kjent hva et slikt ombud vil koste å opprette, men Mellingens forslag for HKU var å innarbeide en stilling i ombudet i neste års budsjett.

Elevorganisasjonen har møtt lite motstand i forslaget sitt. På møtet for HKU, var politikerne også utelukket positive. Det var enstemmig oppslutning for å bringe forslaget videre til fylkestinget 15. juni.

Men som i alle andre politiske saker kommer veiing av penger inn i bildet, før den endelige avgjørelsen om opprettelse av et eventuelt elev- og lærlingeombud kan bli tatt.

[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=Zw-mYWx2JpQ[/youtube]

Nøkkelord

Klikk på et nøkkelord for å vise andre relevante artikler.

#Helle Ingeborg MellingenVis flere

#lærlingVis flere

#Milos RadosVis flere

#skolepolitikkVis flere