Sørnett

På kafé om kvelden og på spa i helgene

Grethe Nordgård, eier av hundekaféen Fants Favoritt

Grethe Nordgård, eier av hundekaféen Fants Favoritt

Du tror kanskje det er snakk om mennesker, men det gjelder faktisk Kristiansands hunder, vel i alle fall noen av dem.

Publisert:

[youtube]https://www.youtube.com/watch?v=1EIQkcVP45c[/youtube]

Det lukter ferske muffins, varm kaffe og hjemmelaget te. Klokka er 12 og «Fants Favoritt» er full av fornøyde firbente kunder. Kaféen åpnet dørene for seks måneder siden som Norges første hundekafé, og siden den gang har kundene strømmet på til den koselige kafeen i Kristiansand sentrum.

- Det her har gått over all forventing, sier en engasjert Grethe Nordgård.

Hun sa opp jobben for å drive hundekafé på fulltid sammen med venninnen Siv Henriksen. Ideen oppsto fordi de selv hadde lyst til å ha med hundene sine på kafé.

-  Dette er et fantastisk tilbud, og det er veldig hyggelig med et sted som man kan ta med hunden, smiler Thorbjørn Knutsen. Han er stamkunde på «Fants Favoritt», sammen med Golden Retrieveren, Hito.

Nordgård forteller at kafeen drives som en vanlig kafé hvor det er tillatt å ta med hunden sin.

- Vi var jo selvfølgelig litt spent på hva Mattilsynet ville si om det hele, men vi er en godkjent kafé, som driver etter smilefjesordningen som alle andre spisesteder.

På menyen står det mat og drikke for både to og firbeinte, og alt som serveres er glutenfritt.

- Vi har hjemmelaget te, stort utvalg av kaffe og matmuffins på menyen for mennesker. I tillegg har vi selvsagt en egen meny for hundene også; de kan få egne hundemuffins i forskjellige smaker, hundekjeks og godbiter, forteller Nordgård.

Thorbjørn Knutsen forteller at både han og Hito er strålende fornøyd med mattilbudet på kafeen.

- Vi er her minst en gang i uken. Det er viktig å støtte opp under et sånt flott sted, sier Knutsen og smiler.

[img157627_2RS]

Hito bjeffer at han er enig.

Luksusdyr


Ikke bare får de hundekjeks og kafébesøk: Hundene i Kristiansand har også muligheten til å kose seg på spa.

[img157627_3RM]

Hundens Multihus tilbyr Sørlandets eneste spaavdeling for hund. Der kan man blant annet få hundefrisør og hundepleie - med økologisk hundesjampo.

- Her har vi varmtvannsbasseng hvor hundene kan svømme året rundt, forteller Bente Dahl , daglig leder for spaavdelingen hos Hundens Multihus.

Spa avdelingen fungerer like godt til rehabilitering og trening som kos og velvære. 1 minutt i basseng er like god trening som å løpe ute i ulendt terreng i 1,6 km, bare uten faren for belastningskade, forklarer Dahl.

- Hundene elsker det varme vannet og stortrives i bassenget, smiler Dahl

 

Økt livskalitet

Fysioterapeut hos AniCura Dyreklinikk Sørlandet, Laila Skjulestad, syns det er kjempeflott at det finnes så mange forskjellige tilbud for hunder i Kristiansand.

[img157627_4RM]

- Å ha hund øker livskvaliteten for mange, særlig eldre som er mye alene opplever økt livsgnist og bedre humør ved å tilbringe kvalitetstid med hund. Det finnes mange steder hvor det ikke er tillat å ta med hund, så det at det finnes forskjellige tilbud hvor man faktisk har lov til å ta med hunden sin er kjempe positivt.

På spørsmål om hun syns det blir for mye luksus for hunder, og om vi i dag bruker for mye penger på kjæledyrene våre, svarer Skjulestad fort nei.

– Det må være opp til hver enkelt og deres økonomi hvor mye penger de ønsker å bruke på dyrene sine. Jeg syns at dyrene fortjener litt ekstra oppmerksomhet, sier Skjulestad.

Hun trekker frem varmtvannsbassenget på Hundens Multihus som et særlig godt tilbud.

- Varmtvannsbasseng/spa er kjempe fint å bruke under opptrening, etter en operasjon, til rehabilitering etter skade, som forebyggende trening eller til kos og samvær med hunden, sier Skjulestad.

Første gang hundene kommer på besøk, tar vi bilde av dem og henger bildet opp på vår «wall of fame». Her er alle VID, altså very important dog.
Grethe Nordgård, innehaver og daglig leder av Fants Favoritt

 

«Wall of fame»

Det plinger i døra. Enda flere firbente kommer tuslende inn på hundekaféen, klare for kjeks og kos. Men først må hunden tas bilde av.

[img157627_5RM]

Det er ikke alle kaféene i byen som skilter med egen «wall of fame». Det gjør imidlertid «Fants favoritt»:

- Første gang hundene kommer på besøk, tar vi bilde av dem og henger bildet opp på vår «wall of fame». Her er alle VID, altså very important dog, og det er viktig for oss at folk ønsker å komme tilbake. Derfor er det viktig at de føler seg velkommen og litt ekstra satt pris på når de er her, ler Nordgård.

Mange av gjestene på «Fants Favoritt» kommer langveis fra for å besøke kafeen. To av hundene som er på besøk denne dagen er mellom puddelen Kylie på åtte år, og mopsen Leo på fem år. Leo og Kylie er sammen med eierne sine, Arny Skjerping og Angela Johnson.

- Jeg kommer helt fra Farsund bare for å besøke denne kaféen, det er så koselig her. Jeg har vært her mange ganger før og kommer gjerne tilbake, sier Arny Skjerping. Både hun og hunden Kylie trives på kaféen.

 

Selv om kaféen byr på mange fristelser, er det noen som må holde seg unna:

- Kylie må holde vekta, og har derfor ikke fått smake på hundemuffinsen. Hun fikk en kjeks hun var meget fornøyd med da, ler Arny.

Mopsen Leo er glad for oppmerksomheten og sier ikke nei takk til litt kos fra både de ansatte og andre besøkene. Han har også fått bildet sitt på Fants Favoritt’s «Wall of fame», noe eier Angela Johnson er svært fornøyd med.

- Det var jo kjempegøy, smiler hun.

[img157627_6RM]

Eier Grethe Nordgård syns også det er viktig å gjøre stas på de firbeinte gjestene. Kaféen arrangerer nemlig hundebursdager, hvor både hund og eiere er invitert. Bursdagshunden får en gratis muffins og kaféen pyntes til fest.

-  Nå høres det ut som det er bare hunder her, men man er selvsagt hjertelig velkommen uten hund også, ler en entusiastisk Grethe Nordgård.

 

 * Se bildekarusell nederst i saken

[nggallery id=604]