Sørnett

Panda følger drømmen

I fjor startet Saona Puth (23) sitt eget firma for å fokusere på sin lidenskap - fotografi.

I fjor startet Saona Puth (23) sitt eget firma for å fokusere på sin lidenskap - fotografi.

Saona Puth takker ja til alle betalte oppdrag han kan få. Dette mener han er oppskriften for å overleve som frilansfotograf i Kristiansand.

Publisert:

- Jeg sier ikke nei til et eneste betalt oppdrag.

For litt over ett år siden sluttet Saona Puth (også kjent under kunstnernavnet Panda) i jobben som tekniker. Han ville kjøre eget løp og opprette sitt eget lille firma. I dag lever han av PS Productions. Den unge mannen legger til at veien han har valgt er preget av ustabil inntekt og usikre fremtider. Likevel går Panda inn i 2013 med stor tro på sin egen kunst.

Fleksibel

Saona Puth mener at en frilansfotograf ikke må være kresen i jobboppdrag for å kunne leve av det. Selv gjør han oppdrag innen bryllupsbilder, kunstfoto, russebilder, babybilder, konsertbilder og mye mer. Den unge fotogründeren etablerte sitt selskap for 1 år siden, og i dag satser han for fullt med promotion på nettet.

- Jeg likte ikke helt å promotere meg selv på nettet før, men fant ut at man rett og slett må det. Facebook er faktisk en vesentlig del av å skaffe seg oppdrag. Folk ser det jeg legger ut og henvender seg til meg.

Vanskelig å få jobb

Han kjenner flere som har gått fotoskole uten resultater og at porteføljen er mye viktigere enn utdanningspapirer.

[img77870_2RM]

- Det skjer ofte at utdannede fotografer safer for mye og ikke tør å ta sjangser. Siden de har lært en teknikk holder de seg til den hele tiden.

Saona Puth trekker frem at porteføljen er alt man har i dette yrket.

- Skills er viktigere enn utdanning. Fotoskole hjelper ikke om man ikke er kreativ fra før og har gode ideer.

Panda trekker frem et oppdrag i Oslo i fjor som sitt beste minne fra sin fotokarriere.

- Jeg fikk møtt den legendariske Mr. Freeze fra Rock Steady Crew, en av de mest historiske gruppene i raphistorien. Dette skjedde i september i 2012 og står helt klart igjen som mitt kuleste oppdrag. Han var svært hyggelig og jeg gjorde en fet fotosession med han. Sånne oppdrag vil jeg ha mer av siden jeg elsker rapmusikk.

Lett å bli utnyttet som freelancer

I starten av sin fotokarriere følte Panda at han ble utnyttet av andre for å jobbe gratis eller få såkalt "kompispris" på oppdragene. Manglende kontrakter og løse oppdrag gjorde at økonomien ikke var helt på stell. Saona Puth har hørt flere lignende historier fra sine venner i fotomiljøet.

- Det er lett i starten å være for snill og hjelpe folk med oppdrag for en altfor billig penge. Det er flere freelancere som blir utnyttet. Derfor er det viktig etterhvert å bli strengere og mer profesjonell.

Fremtidsmål

Den unge kunstneren ønsker å utvide firmaet sitt og få enda flere oppdrag. Han drømmer om å lage en egen serie med klær.

- Jeg digger tshirts med digital print og dette er noe jeg seriøst har lyst å få til. Her kan jeg bruke motivene mine på levenede lerreter. Noe av den beste promotionpakken man kan få er at mennesker går rundt med kunsten din. Dette er noe jeg har lyst å realisere når økonomien strekker til.

 

Her kan du se noen av Pandas egne favorittbilder

[nggallery id=367]