Sørnett

Reiseguide til København

Statue av H.C. Andersen i København. Foto: Annika Tvervaag

Statue av H.C. Andersen i København. Foto: Annika Tvervaag

København er byen der du får både "smørrebrød", forelskede havfruer og dverger på èn dag.

Publisert:

I den travle hverdagen de fleste av oss lever i kan det være lett å drømme seg bort. Da søker mange trøst i å reise utenlands. Til København tar det bare rundt en time hvis man reiser med fly fra Kjevik. Og det trenger heller ikke koste all verden. Sørnett har tatt et lite utvalg av hva man kan finne på i København.

Se og gjøre:


  • Den lille Havfruen: Verdensberømt statue laget av billedhuggeren Edvard Eriksen som en hyllest til H. C. Andersens historie om havfruen som forelsket seg i en menneskelig prins hun ikke kunne få.


  • Strøget: Verdens lengste gågate. En drøm for shoppingelskere, da den har mange eksklusive butikker som Gucci og Louis Vuitton.


  • Guinness World Records Museum: Her kan du blant annet se verdens høyeste mann og verdens lengste skjegg.


  • H. C. Andersen Eventyrhuset: Et morsomt sted for små og store, der man kan se og høre historiene om H. C. Andersens kjente eventyrfigurer.


  • Carlsberg: Gammelt bryggeri gjort om til besøkssenter. Fint sted å ta med seg en øl-elskende kjæreste.


  • Rosenborg slott: Bygd av kong Christian IV på 1600-tallet. Rommer kronjuvelene. Ligger i parken Kongens have.

Spise/drikke

Det kan være lurt å bestille et hotell der frokost er inkludert hvis du vil spare litt penger på spising mens du reiser. Så sparer du i hvertfall penger på ett måltid om dagen, og kan bruke mer penger på de andre måltidene. Det er heller ikke gøy å gå rundt og lete etter et koselig sted å spise når du våkner om morgenen og magen skriker etter mat.

De fleste cafeene i København serverer de tradisjonelle "smørrebrødene" som Danmark er kjent for.  Men det finnes også noen som lager de med en tvist. The Royal Cafè serverer visst noe som heter «smushi», som er en blanding av sandwich og sushi.

Vil man ha litt fancy middag er det store muligheter for det. København har nemlig 13 Michelin-stjerner tilsammen. I 2011 kom restauranten Noma på førsteplass over verdens 50 beste restauranter.

[img54595_2RM]

Om du reiser i en helg er sjansen stor for at du sjekker ut nattelivet. København har mange barer, men for de som vil prøve noe litt annerledes gir Icebar CPH en litt kjøligere opplevelse enn vanlig. Eller hvorfor ikke prøve baren Simons der bartenderne er to dverger? Der skal det visstnok være mulig å få øye på både kjendiser og kongelige på dansegulvet med jevne mellomrom.

Hva skjer i København framover:


  • Fotoutstilling med Andreas Gursky, 13.januar-13.mai tirsdag-fredag kl.11-22, lørdag/søndag kl.11-18.


  • 10 years of Dansk - A decade of Danish fashion, 01.februar-29. februar, mandag-søndag.


  • 6-dagersløpet i Ballerup Super Arena, 02. februar-07.februar.


  • Operaforestillingen Alceste i Det Kongelige Teater, Gamle Scene, 17.januar-06.februar

Fly:

Når man skal kjøpe seg flybillett frykter mange at den koster en formue, men den trenger ikke gjøre det hvis du bestiller i god tid. Både SAS og Norwegian har lavpriskalendere der du kan sjekke når det er billigst å reise. SAS og Widerøe har i tillegg en ungdomsbillett for personer mellom 12-25 år, som det kan være lurt å sjekke hvis du er i den aldersgruppen. Da vil du spare en del penger.

Du kan for eksempel reise første helgen i februar for ca. 1500 kr tur/retur Kjevik og København med en ungdomsbillett. En vanlig tur/retur-billett med SAS, Norwegian eller Widerøe koster ca. 3000 kr. Norwegian tar litt lengre tid, for da må du innom Gardermoen og bytte fly, men de andre kjører direkte.

Transport:

Fra København lufthavn kan du reise inn til byen med tog, buss eller metro. København er kjent for sitt gode tilbud for syklister, og hvis du føler for å ta deg en sykkeltur rundt i byens mange sykkelfelt koster det ikke mer enn 20 kr. Skal du ferdes mye med lokaltrafikken inne i byen, bør du skaffe deg Københavnkortet. Da reiser du gratis, og du får fri tilgang til 65 museer og diverse andre tilbud, bl.a. 20 % rabatt på bilutleie. Kortet varer i 24 eller 72 timer, og koster 236 og 463 kr.

Kilder:

visitcopenhagen.dk

aok.dk

ticket.no