Sørnett

Romney vant debatten

Men Obama kommer sterkere tilbake. Jeg tror han startet rolig med hensikt.

Publisert:

Først og fremst må jeg understreke at jeg er ingen ekspert på amerikansk politikk, men jeg er interessert nok til å sitte oppe og se den første debatten mellom de to kandidatene i det amerikanske presidentvalget, Mitt Romney og nåværende president Barack Obama.

Kveldens debatt handlet om økonomi og Obamas helsereform. Her er de kanskje noe av den klareste forskjellen mellom Romney og Obama. Romney som vil gi skatteletter til private bedrifter, noe han mener kan gi 12 millioner nye arbeidsplasser, mens Obama ikke har tenkt å gi noe skattelette. Han vil satse mer på det offentlige.

Valgeksperter mener Mitt Romney vant debatten. VG har overskrifter som «Obama virket sliten og trøtt» og «Norske Obama-fans sjokkert etter Romney-seier». Jeg er uenig.

Det er klart – Romney vant debatten. Han var offensiv og aggressiv, men han måtte også være det etter min mening. Obama har sittet som president i fire år allerede. Romney har sett frem til denne dagen lenge, for endelig kunne han angripe Obama – med Obama selv tilstede. Romney var som en hund som endelig ble sluppet løs, og Obama lot den bare løpe.

Jeg tror Obama opptrådte slik han gjorde med hensikt. Han har råd til å starte rolig og alle vet at Obama har mye å gå på. Alle vet at Obama er i stand til å trykke enda mer til retorisk og ha en enda mer engasjerende stemmebruk enn han hadde i natt.

Obama er allikevel nødt til å heve seg til neste debatt torsdag neste uke. Da må han opp et par hakk for i hvert fall å komme på høyde med Romney – Obama har ikke råd til å tape neste debatt også. Å starte rolig i den første debatten for en sittende president, kan være en smart strategi. Folk vet tross alt mye av det Obama står for allerede.