Sørnett

Ryg å reis – æ hiver dere alle i Otra

"Å æ d mæ dæ di padde" er blitt en populær gruppe på Facebook. Foto: Skjermdump, Facebook

"Å æ d mæ dæ di padde" er blitt en populær gruppe på Facebook. Foto: Skjermdump, Facebook

Da Brede Voreland flyttet til Oslo ble han mobbet for dialekten sin, svaret hans ble en facebookgruppe med rare ord og uttrykk fra Sørlandsbyen.

Publisert:

«Som utvandret sørlending er jeg oppriktig interessert i å bevare det sørlandske språk i en jungel av stemte s’er og pene endinger. Jeg blir til stadighet påminnet om at jeg bruker ord og uttrykk som er «rare» og uforståelige. Til alle dere… ryg å reis – æ hiver dere alle i Otra.

Så kjære lundsboere – foren dere – og gi meg deres beste ord og uttrykk.»
(Tekst hentet fra Facebookgruppen «Å æ d mæ dæ di padde – ord og uttrykk fra londsia»)

 

Ble mobbet for dialekten

Da kristiansanderen Brede Voreland flyttet til Oslo i 2008 ble han mobbet av kamerater for måten han snakket på. De sa han snakket rart og uforståelig. Som tilsvar opprettet han en facebookgruppe med navnet «Å æ d mæ dæ di padde – ord og uttrykk fra londsia» for å sette fokus på sin dialekt fra Lundsiden i Kristiansand.
Det er mange ord og uttrykk de bruker på Lund som er spesielle, de er morsomme å hente frem, sier han til Sørnett.

[img75383_2RS]

Gruppen var opprinnelig ment som en fleip for han selv og hans venner fra Lund, men etter hvert var det flere med samme talemåte som fattet interesse for gruppen.

 

Gøy at folk engasjerer seg

Det ble etter hvert flere eldre fra Lund i Kristiansand som meldte seg inn i gruppen, og gjorde det til en arena for å legge ut gamle bilder fra sin barndomstid og hente frem gamle ord og uttrykk som ikke var blitt brukt på lenge.
Voreland synes det er artig at gruppen har fattet så mye interesse for folk, men forteller at han er lite aktiv selv.

Brede Voreland har flyttet tilbake til Kristiansand siden gruppen ble opprettet, men har ikke annen tilknytning til stedet enn at hans foreldre fortsatt bor der. Selv flyttet han til Gimlekollen i 2010.
- Det er litt trist og ikke bo på Lund, men jeg anser meg selv fortsatt som en lundsgutt.

Gruppen har nå over 1100 medlemmer, blant de kjente kristiansandere som komiker Rune Andersen og skuespiller Janne Formoe.

- Forstår du alt som blir skrevet på siden?
- Ja, det gjør jeg, sier han lattermildt.

 

Får mimre med andre "londskråger"

Geir Sindre Tveit Jakobsen er en av gruppens ivrigste brukere. Han synes gruppen er morsom og innrømmer at han overdriver en del. Men for han betyr siden også mye, her kan han få kontakt med nye venner, og også gamle man kjenner igjen fra sandkassa.
- I tillegg til at det er en morsom gruppe, mener jeg den er viktig i forhold til at man utveksler ord og uttrykk som for mange er gått i glemmeboken, og man kan mimre sammen med "londskråger"