Sørnett

Spår leiefilmens død

Lene Storberget tror hun fortsatt har noen år på seg før fysisk leiefilm blir helt avleggs. (Foto: Sandra Lovise Sætrang)

Lene Storberget tror hun fortsatt har noen år på seg før fysisk leiefilm blir helt avleggs. (Foto: Sandra Lovise Sætrang)

Klikkfilmgigantene tror film over nett vil ta over. Lene Storberget, daglig leder ved Videoteket i Kristiansand står midt i stormen og nekter å gi opp utleiefilmen med det første.

Publisert:

-  Vi satser på å bli noen år til, sier Lene Storberget, daglig leder ved Videoteket i Kristiansand

Med tanke på at flere og flere butikker konkurrerer med senere åpningstider er Storberget helt avhengig av filmutleien kiosken har. Det blir mer og mer populært å se film gjennom såkalt «streaming» som er å leie film rett fra TV eller data.

Med 15 000 filmtitler å velge mellom opplever Storberget likevel at utleietallene er stabile.

Hun mener grunnen til at kundene fortsatt strømmer til filmhyllene er at de er de eneste store filmutleierne igjen i byen.

- Vi har stått på for å beholde kundene, sier hun. Hun peker på ordningen der folk kan leie tre filmer over en uke.

- Det hjelper mye at folk slipper å levere dagen etter, sier hun.

DVD blir avleggs

Matilda Hannäs, markedsføringssjef i filmtjenesten Headweb forteller at antall utleier på film i Norge har fordoblet seg på bare et år. Både hun og Anders Sjöman i filmtjenesten Voddler mener at det kun er et tidsspørsmål før den fysiske leiefilmens er borte.

- Alle trender peker på at overføring av film og underholdning på nett øker. Alt som forenkler, sparer tid, og øker tilgjengeligheten kommer til å ta over, sier Hannäs.

Sjöman er enig.

- Det er ingen grunn til å kjøpe DVD og BluRay lenger når alt er billigere og enklere via data og TV, sier han.

Fem år?

Sjöman forteller at de ser en trend på at flere og flere kaster ut både DVD - og BluRayspillere til fordel for klikkfilm. Begge filmtjenestene sier det er vanskelig å si akkurat når leiefilmen og den fysiske DVDen og BluRayen forsvinner. De mener at tiden kommer helt an på publikum.

-  Det er umulig å si hvor fort det går, men at det skjer er jeg sikker på, sier han.

-   Fem år gjetter jeg, sier Hannäs.

Kosen teller

Storberget er ikke helt med på at det kommer til å gå så fort.  Kiosken hennes lever mest på utleien, for som kiosk taper de kundene til butikkene som har lange åpningstider.

-  Inntrykket mitt er at det norske folk er glade i hele kosen rundt det å gå ut og leie film.

Hun er overbevist om at aldersgruppen 35+ vil fortsette å leie film på den snart «gamle måten». Så lenge det ikke er minustall vil hun ikke ta sorgen på forskudd.

-  Hadde vi ikke hatt troen så hadde vi stengt dørene for lenge siden, sier hun optimistisk.