Sørnett

Stort marked for polske dagligvarer

Polsk dagligvarebutikk. FOTO: Morten Seim

Polsk dagligvarebutikk. FOTO: Morten Seim

Med nesten 2500 nye polakker til Norge i tredje kvartal i år, og totalt 70 000 landsdekkende, har den polske dagligvarebutikken i Dronningens gate et stort marked for sine varer.

Publisert:

I det lille butikklokalet i Dronningens gate, står Ewa Katazyna Dubicka bak disken og betjener to unge jenter, også de polakker. Jentene er ute etter et spesielt produkt de liker veldig godt, men har ikke fått kjøpt det i Norge, før nylig. 22. juni i år åpnet nemlig Ewa og hennes mann dagligvarebutikken som skal sikre polakker, og nysgjerrige og utforskende nordmenn ekte kvalitetsvarer fra Polen.

[img97007_2RM]

Henter varene selv
Med mange tusen potensielle kunder i Agder-fylkene, kan det fort bli travelt i den lille butikken.

- På lørdager må jeg gjerne ha ekstra hjelp med å betjene, for da kan det bli ganske folksomt i lokalene her. Da kommer jo polakker fra hele fylket hit for å kjøpe sine favorittvarer fra hjemlandet.

Og med stor pågang må man også ha påfyll av varer. Den oppgaven har mannen tatt seg av.

- Min mann jobber i ukedagene her i Norge, og hver helg eller annenhver helg, ut i fra hvor mye vi selger, kjører han over 800 km hver vei for å hente nye varer.

Polsk kultur settes pris på

I Norge er det i følge Ewa, kun noen få polske dagligvarer. En i Oslo, en i nærheten av Stavanger og denne som hun driver. Men det var ikke kun de polske varene som sto i fokus da hun åpnet butikken for noen måneder siden.

- Den polske kulturen og språket er viktig for mange av polakkene her. Og med denne butikken kan vi tilby en slags møteplass for folk, hvor man kan komme og prate med sine landsmenn, samtidig som man gjerne får med seg de kjente og kjære varene fra hjemme i Polen.

Selvom det gjevnt over kjøpes av alle varene som er i butikken, er det helst de polske pølsene det blir solgt mest av.[nggallery id=459]