Sørnett

Vakre nasjonaldrakter på Oddernes

- Strømpene klør litt, men du blir vant til det, humrer Morten Omdal mens han forteller om bunadsantrekket sitt.

Publisert:

[slideshow id=434]

Sørnett møtte ekteparet Bjørg Leland Omdal og Morten Omdal på Fagerholt barneskole. Begge hadde på seg bunad fra Vest Agder.

-  Det begynner å bli mer populært for menn å gå i bunad, utbryter Leland Omdal.

Morten Omdal forteller antrekket kan brukes til alle spesielle anledninger. Både til konfirmasjon og bryllup.

- Det er et plagg som passer til alle festligheter. Siden det er ull er det også godt og varmt, sier han med et stort smil.

 

Børre Grønningsæter poserer med sin høye flosshatt og brune bunad med grønn innerskjorte. Sønnen Henrik står beskjeden ved siden av, med samme antrekk som far.

- Dette er en embetsmannsbunad fra Sunnmøre, forteller Grønningsæter entusiastisk. Han forklarer at hans oldefar var lensmann, og at hans familiehistorie er viktig å bære videre.

- Det er artig å ha den på seg, med tanke på mine aner. Poenget med bunad er jo identitet, sier han.

Randi Hammer viser stolt frem sin blå bunad fra Voss, og forteller at hun har hatt blomstene på bunaden «ulovlig designet».

- Før måtte blomstene man får sydd på bunaden, vokse i kommunen man bor i. De jeg har vokste ikke i min kommune, sier hun mens hun peker på blomsterbroderingen.

- Men jeg har brukt den likevel, litt ulovlig, sier hun og bryter ut i latter.

 

En annerledes kvinnelig nasjonaldrakt fra Setesdal, trakk oppmerksomheten blant de mange fremmøte på Presteheia barneskole. Frynsene på hodeplagget til Setesdalsbunaden flagrer i vinden. Skjørtet med grønne og røde striper flagrer med.  Anne Britt Netland forteller stolt at hun trives med å ha på sin stakk syvende året på rad. Ved siden av står barna, Filippa og Cecilie Netland.

- Det er bestemor som har sydd disse bunadene, sier Anne Britt Netland mens hun holder rundt døtrene sine.

 

- Jeg bruker bunaden min hvert år, forteller Åsehild Johanessen. Den fargerike bunaden med hvitt forkle hun har på seg er fra Voss, og kalles «vossabunad». Johanessen trives med å gå i nasjonaldrakten når det ikke er for varmt i været.

- Det er greit å gå med den i dag. Det er verre når det er varmt, sier hun.

 

All foto: Sindre Hopland