Sørnett

Ventet på kreftkirurgi i fire år

FORNØYD: Rikke Merete Skjærris (49) føler hun har fått tilbake kvinneligheten etter brystrekonstruksjon. Foto: Kristina Stensholt

FORNØYD: Rikke Merete Skjærris (49) føler hun har fått tilbake kvinneligheten etter brystrekonstruksjon. Foto: Kristina Stensholt

Det har tatt fire år fra diagnose til rekonstruerende brystoperasjon for Rikke Merete Skjærris (49). Likevel stiller hun seg positiv til operasjonen.

Publisert:

–Jeg har et fjortis-bryst og et bryst som har sett bedre tider, sier den optimistiske 49-åringen. Rikke Merete Skjærris (49) delte sin historie under gårsdagens Rosa sløyfe-arrangement, «Damenes Rosa aften».  Det var full sal i Clarion hotel sine lokaler og det var duket for en rosa kveld med korsang og foredragsholdere.

[img45200_2RM]

Rikke fikk diagnosen brystkreft i mai 2008 og gikk gjennom behandlinger med cellegift og stråling. Brystet med kreft ble fjernet. Hun søkte om å få time til rekonstruksjon av brystet i Skien. Det var i september 2008. Åtte måneder senere fikk hun time. Da operasjonsdagen endelig var kommet, måtte legen avlyse timen grunnet sykdom.

–Det var et slag i ansiktet etter å ha kjørt i tre timer fra Kristiansand til Skien. Jeg måtte vente til slutten av juni 2009 for å få mer informasjon om operasjonen, ifølge Rikke.

-En grusom weekend

Enda et år gikk og Rikke var fastlåst i en vanskelig situasjon. Hun forteller at det å planlegge ting var utrolig vanskelig. Rikkes hverdag bestod av venting, venting og venting. Etter tre år med venting etter diagnosen var nå Rikke satt som nummer 14 på ventelisten til kirurgen i Skien. Dagen etter 2. påskedag ble 49-åringen operert. Operasjonen kalles DIEAP.

–Da jeg våknet opp etter operasjonen hadde jeg slanger og katetre ut fra alle steder på kroppen. Det mest ubehagelige var å måtte gå med korsett 24 timer i døgnet i fire uker, forteller hun.

–En grusom weekend, er ordene Rikke bruker når hun beskriver dagene.

Operert for andre gang

Da hun var hjemme i Kristiansand for å rehabilitere seg, fant hun ut at brystet var «dødt». Hun måtte opereres for andre gang i Skien. Hun måtte gjennom runde nummer to med narkose, dren og antibiotika. Da hun kom hjem fra operasjonen fant hun ut at sårene ikke ville gro, hun fikk derfor behandling hos en sårspesialist ved Sørlandets sykehus. To måneder senere var brystet grodd og da Rikke skulle på kontroll tre måneder etter time hos sårspesialisten fikk hun høre at alt så greit ut. Hun håper hun får rettet opp i symmetrien etter operasjonene før jul.

[sniplet faktaboks]

Ventetid opptil syv år

-Det er en lang, lang prosess og det er viktig at folk forstår det, mener Rikke.

[img45200_3LM]

Rikke synes ventetiden på den kirurgiske behandlingen av brystkreft er for lang. Aksjonsleder for Rosa sløyfe-aksjonen Trude Omland (49) forteller at Kreftforeningen ønsker å få ned ventetiden på rekonstruerende brystoperasjoner. Eksempelvis er ventetiden på rekonstruerende brystoperasjon på opptil syv år ved Rikshospitalet.

–Vi arbeider med å heve saken opp på et diskusjonsplan sånn at folk ser at det er viktig, sier Omland.

Ifølge Rikke har opplevelsen av de rekonstruerende operasjonene vært positiv til tross for alle komplikasjonene.

–Jeg føler meg mer hel. En hestekur av en kreftbehandling tærer jo veldig på kroppen. Du mister jo en del av kvinneligheten din. Nå er jeg kjempefornøyd. Jeg har fått tilbake kvinneligheten. Rikke avslutter med å si at hun ville gjort alt om igjen hvis det hadde skjedd igjen.