Sørnett

- Vikingmiljøet er ganske unikt

Monica Dimitrova har alltid vært opptatt av historie. Foto: Nadia Jemli

Monica Dimitrova har alltid vært opptatt av historie. Foto: Nadia Jemli

Monica Dimitrova har alltid vært opptatt av historie, men det var ikke før begynnelsen på 90-tallet hun ble ekstra engasjert i vikingtiden.

Publisert:

Dimitrova har vært med å bygget opp store deler av Vikinggarden på Avaldsnes, men det var kun tilfeldigheter som gjorde hun havnet i denne tidsepoken.

- Det var helt tilfeldig at jeg ble så engasjert, jeg begynte i vikingklubben i 1992. Det var den enste historierelaterte klubben som fantes her, forteller Dimitrova.

- Hvordan gikk dette fra å være en hobby til å bli en så stor del av livet ditt?

- Det blir jo som en livsstil og et livssyn for oss. Det som er så spesielt med vikingmiljøet er at de er så mange forskjellige typer mennesker som når de får på seg vikingklær klarer å samle seg om en felles historisk interesse. I det øyeblikket du tar på deg vikingdrakten er alle like, forteller hun.

Tidligere reiste Dimitrova rundt på forskjellige vikingfestivaler , og hun forteller at det har gjort noe med hennes syn på mennesker.

- Jeg er vandt til å forholde meg til mange forskjellige typer mennesker, og vikingmiljøet er ganske unikt, vi har et spesielt fellesskap, sier Dimitrova

Dimitrova har tre barn på 26, 27 og 29 år. De har vært med på vikinggården siden de var små. Hun forteller at de tilbringte hver sommer på Bukkøy.

- De har fått lov til å utforske og herje, de var ikke gamle før de fikk utlevert kniver og øks, sier Dimitrova

Dimitrovas sønn, Morten Grinde jobber nå på historiesenteret på Avaldsnes, han forteller at oppveksten på vikinggården har gjort han mer åpen som person.

[img158892_2RM]

- Jeg er nok også litt mindre materialist, og setter med pris på andre ting enn akkurat den materialistiske delen, forteller Grinde.

- Hva er det beste med Vikinggarden?

Det beste er å være ute i naturen, delta på festivalene og bare nyte naturen, sier Grinde.

Lærer barna om historie

Hovedpoenget med Vikinggarden var å lære barn om historie, og spesielt vikingtiden. Alle 5. klassingene i Karmøy kommune har leirskole på vikinggården som et opplegg i undervisningen.

- Leirskole har vi holdt på med i mange år, jeg blir ofte stoppet på gata av tidligere elever som har vært på leirskole som roper ”er det ikke du som er vikingdama?”, sier Dimitrova.

Vikinggarden arrangere også hvert år en vikingfestival, den startet for snart 25 år siden og har hvert år mellom 15 000 og 20 000 besøkende.

- Før var vi en del av en annen festival i Karmøy, men etter at vikinggården ble bygget ble vi en egen festival, forteller Dimitrova.

Åpnet historiesenter

Avaldsnes er et av Norges viktigste nasjonalhistorisk områder, og for 12 år siden ble Nordvegen Historiesenter åpnet. Store deler av senteret er bygget under jorden av hensyn til middelalderkirken og det historiske landskapet.

[img158892_3LM]

- På senteret presenterer vi historien til Avaldsnes, her kan man bli guidet rundt i forskjellige tidsepoker, og det vises en film fra vikingtiden, filmen forteller historien til Avaldsnes, sammen med den norrøne mytologien. Historiesenteret samler hele historien til Avaldsnes, forteller Dimitrova