Sørnett

- De må få sitt siste ønske oppfylt

Betenkt: Helse- og sosialdirektør Lars Dahlen er sterkt i mot å behandle slike enkeltsaker. Foto: Silje Halvorsen

Betenkt: Helse- og sosialdirektør Lars Dahlen er sterkt i mot å behandle slike enkeltsaker. Foto: Silje Halvorsen

Flertallet av politikere i helse- og sosialstyret går inn for å å gi det jødiske ekteparet Sebastian særbehandling og spesialkjøpe plass på et jødisk sykehjem i Oslo.

Publisert:

Ekteparet Agnes og Georg Sebastian er et skritt nærmere å få oppfylt deres ønske om felles sykehjemplass på det jødiske seniorsenteret i Oslo. Det endelige vedtaket skal gjøres i formannskapet onsdag.

- Vi snakker om de siste overlevende etter Holocaust i vår by. Dette kan være vår måte å hjelpe på, og vise at vi angrer på det våre forfedre har gjort. De må få sitt siste ønske oppfylt, sa Viggo Lütcherath (KrF) under tirsdagens helse- og sosialstyre.

Det jødiske ekteparet Georg og Agnes Sebastian ønsker å flytte til Oslo for å være nærmere det jødiske miljøet den siste tiden de har sammen. Kommunen har tidligere sagt nei til felles bolig for de to utenfor Kristiansand.

I sakspapirene gikk helse- og sosialdirektør Lars Dahlen sterkt i mot å invilge det jødiske ekteparets ønsker.

- Enkeltsaker har tidligere blitt avvist av helse- og sosialstyret. Jeg synes det er betenkelig hvis politikerne skal behandle enkeltsaker. Menneskelig sett har jeg stor medfølelse for ekteparet. Men jeg synes vi må bruke retningslinjene som gjelder for å finne en god løsning, sa Dahlen under tirsdagens helse- og sosialstyremøte.

Behandling 
I forslaget som fikk flertall ber  politikerne administrasjonen om mulig å fremskaffe plass for ekteparet ved Jødisk bo- og seniorsenter i Oslo.

Høyre, KrF og Frp fremmet i tillegg et forslag som presiserer at vedtaket i denne saken ikke skal skape presedens for kommende henvendelser. Det blir presisert at denne saken er unik, siden den gjelder byens siste Holocaust-overlevende. Forslaget ble vedtatt mot tre stemmer.

Dempet glede
Datteren til ekteparet, Anita Sebastian Solheim, er veldig glad for å høre om utfallet etter avstemningen, men er avventende til den endelige avgjørelsen i morgen.

- Det er hyggelig å høre at flere av politikerne er positive. Foreldrene mine har bodd i Kristiansand i 58 år, så jeg synes kommunen skylder dem dette.

Politisk ansvar

KrF-politikeren Viggo Lütcherath er glad for vedtaket, og håper resultatet i morgen blir det samme.

- Dette er en unik sak, og vi skylder ekteparet dette, avslutter han.