Klargjør siden...
Sørnett

Minnemarkering for sovjetiske krigsfanger:

- Det finnes argumenter for å holde en lav profil

Utvider: Thomas Hagen er alltid interessert i å utvide kunnskapen sin om krigen og Magne Haugeland har fått kontakt med familien til to av de henrettede
 Foto: Eirik Aamlid Solvang

Utvider: Thomas Hagen er alltid interessert i å utvide kunnskapen sin om krigen og Magne Haugeland har fått kontakt med familien til to av de henrettede Foto: Eirik Aamlid Solvang

Fredag 5.mai ble det avholdt minneseremoni for sovjetiske krigsfanger på Grønn slette ved Jegersberg. Historiker Thomas Hagen forklarer at det handler om å styrke minnet om enkeltmennesket og ikke for å støtte Russland.

Publisert:

Thomas Hagen har jobbet på Arkivet siden 2011 og er historiker. Helt siden Russland angrep Ukraina har det vært diskusjon om denne minnestunden i det hele tatt skal gjennomføres, grunnet at flere av de som ble drept var russiske.

- Det var selvfølgelig oppe til diskusjon etter angrepet på Ukraina. Det som er viktig å huske er at Sovjetunionen og Russland ikke er samme land. Det handler om å hedre enkeltmennesket og huske historien, forteller historikeren.
Thomas Hagen ser begge sider av saken om det er riktig eller galt å holde minnestund, men de endte med å holde den.

- Det finnes så klart argumenter for å holde en lav profil med dette som skjer, men det er også viktig å bruke anledningen til å styrke minne om enkeltmennesket, forklarer Hagen.

Samlet: Syv stykker møtte opp for å hedre minne om de henrettede under krigen
 Foto: Eirik Aamlid Solvang

Samlet: Syv stykker møtte opp for å hedre minne om de henrettede under krigen Foto: Eirik Aamlid Solvang


Sterk historie

5. mai 1945 ble fem krigsfanger henrettet med nakkeskudd rett ved Jegersberg. I mange år har stiftelsen Arkivet markert denne dagen ved å legge ned blomster på gravene til de fem som ble henrettet. Dette skjedde på Grønn slette rett ved Jegersberg. Solen titter frem mellom trærne i det Thomas Hagen starter med å ønske velkommen til minnestunden.

-Her ble fem sovjetiske krigsfanger henrettet for det som for oss er små bagateller. De ble tatt for å stjele litt mat, litt klær og for å klage på maten. Derfor led de en skjebne som få klarer å sette seg inn i den dag i dag, forteller Hagen til de som er kommet for å høre på.

I det Hagen starter å fortelle historien er det som om det blir litt kaldere, litt mer vind og stemningen blir preget av alvoret.

Forteller: Her forteller Thomas Hagen en sterk historie om fem triste skjebner under andre verdenskrig
 Foto: Eirik Aamlid Solvang

Forteller: Her forteller Thomas Hagen en sterk historie om fem triste skjebner under andre verdenskrig Foto: Eirik Aamlid Solvang


Uvitende i 78 år

Magne Haugeland er pensjonist og voldsomt interessert i andre verdenskrig. Han mener det er riktig med markering, men for å vise solidaritet til Ukraina så møter han opp med et Ukrainsk flagg rundt armen.

- Dette er for å vise solidaritet til Ukraina, forteller Haugeland mens han peker på flagget. Haugeland har fått kontakt med familiene til to av de henrettede. Simen Kotlik og Stepan Korotkov var to av dem som ble skutt og de to som Haugeland har fått kontakt med.
- Det er noen sånn "Tore på sporet"-folk som jobber med dette. Jeg kom i kontakt med en av dem som igjen satt meg i kontakt med de familiene. Familiene deres fikk, for første gang i vinter, vite hva som skjedde med dem, forteller han.

Diskuterer: Magne Haugeland (t.v.) og Thomas Hagen diskuterer etter minnestund
 Foto: Eirik Aamlid Solvang

Diskuterer: Magne Haugeland (t.v.) og Thomas Hagen diskuterer etter minnestund Foto: Eirik Aamlid Solvang


Det er nå 78 år siden de fem ble drept og henrettet her.

- Kona til en av dem som ble skutt døde for bare to år siden, og fikk aldri vite hva som skjedde med sin mann. De ønsket at jeg skulle lese opp en beskjed fra familiene der de takker for alt arbeidet som blir gjort her og for at minnestunden blir holdt. De har veldig lyst til å besøke Kristiansand en gang i fremtiden, forteller Haugeland.

Interessert: Magne Haugeland, her sett ved graven, er veldig interessert i krigshistorie
 Foto: Eirik Aamlid Solvang

Interessert: Magne Haugeland, her sett ved graven, er veldig interessert i krigshistorie Foto: Eirik Aamlid Solvang

Nøkkelord

Klikk på et nøkkelord for å vise andre relevante artikler.