Sørnett

600 niendeklassinger samles for Holocaustdagen

Aslak Brekke direktør på Arkivet foto: Arkivet

Aslak Brekke direktør på Arkivet foto: Arkivet

For syvende år på rad skal byens unge med på Holocaustdagen. Her lærer de om konsentrasjonsleirene under 2. Verdenskrig og historien som aldri må gjentas.

Publisert:

- En unik hendelse i verdenssammenheng om menneskeforakt og evnen til å totalt glemme menneskets verdi, uttaler en engasjer Aslak Brekke som er direktør på stiftelsen Arkivet. Holocaustdagen er opprinnelig 27. Januar men markeres i år 25. Januar. Da fylles sal 1 på Fønix kino i Kristiansand for å minnes historien og lære av den forteller Brekke.

Stor markering

Holocaustdagen er en markering av da Russiske soldater frigjorde den tyske konsentrasjonsleiren Auswitch 27. Januar 1945. Dagen minnes over hele verden om de forferdelige handlingene begått i nazistenes regi.

- Det er utrolig viktig å lære av historien, sier Brekke. Han legger til at feiringen i Kristiansand er stor på verdensbasis, og størst i Norge. Han forteller at interessen og oppmerksomheten rundt Holocaust har vokst med årene og flere byer oppretter markeringer.

- Man merker at fiendtlige og antisemittiske holdninger er på fremmarsj i Europa, forteller Brekke.

- Disse holdningene sniker seg inn i både politikk og religion. I Norge har vi en tilskuerholdning til det hele, noe som kan være minst like farlig. Han mener at det er derfor det er så viktig at vi markerer slike dager fremdeles, at vi ikke går i den samme fellen flere ganger.

Fokus på det lokale

- Det er viktig for barna og ikke bare se de store tallene og bildene, men kunne se de små linjene, det lokale. Brekke forteller om to familier i Kristiansand som ble deportert til Auswitch, og mener at det lokale preget på saken vil være lettere å forholde seg til. Han legger også til at det er viktig å se at dette også rammet byen vår, ikke bare verden.

- Jeg håper at barna kan bli bevisstgjort og kjenne ansvar for saken der de er. At man ikke lenger bare er tilskuer, men aktiv, sier Brekke.

Til slutt siterer han den jødiske menneskerettsforkjemperen Elie Wiesel

- Det motsatte av kjærlighet er ikke hat, men likegyldighet.