Sørnett

Hverdagshelten

Pirker: Rune Dyrstad leker innbruddstyv på golfen til Knut Mæsel. Tilslutt får han opp døren og enda et oppdrag er fullført. Foto: Sindre Lindstrøm Andersen.

Pirker: Rune Dyrstad leker innbruddstyv på golfen til Knut Mæsel. Tilslutt får han opp døren og enda et oppdrag er fullført. Foto: Sindre Lindstrøm Andersen.

På en vanlig onsdag står Knut Mæsel utenfor badmintonsenteret i Kristiansand. Han har blitt frastjålet nøklene til bilen og reservenøkkelen ligger inni. Da er det godt vi har hverdagsheltene.

Publisert:

Se video av Sørnetts tur under:

[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=WbMwmjK9m5s&[/youtube]

Rune Dyrstad er en av heltene. Han kjører rundt i Vikingbilen og hjelper folk med problemene de måtte støte på. Om det er å kjøre 25 minutter til Vennesla for å starte et batteri, eller om det er en alvorlig trafikkulykke på europaveiene. Da er han der.

Dyrstad sitter med refleksdress og lue. Badstufølelsen sniker seg på, men varmen skal fortsatt på.

Går det inn på deg å jobbe hvis det har vært en alvorlig trafikkulykke?
- Nei, egentlig ikke. Det er svært sjeldent alvorlig ulykker skjer, og så blir man vant til det. Jeg er ikke typen som dveler ved ting, forteller han.

Han kjører 10 til 15 mil om dagen. Fram og tilbake i Vest-Agder. Nå er vi på vei til Vennesla, en gravemaskin har et flatt batteri.

- Det skjer hele tiden, det er den greie delen av jobben, sier han.

Dyrstad sier det er mange som ringer etter Vikings hjelp med ting de kunne håndtert selv.

- De vanligste feilene folk gjør er at de ikke gjør noe i det hele tatt. Har man fått motorstopp rundt en sving, blir det kollisjon hvis man ikke flytter bilen. Da kan man prøve å stoppe noen for å dytte den til side. Til og med flatt batteri kan fikses hvis man har med seg batterilader, forklarer han.

Videre forteller han at hvis man punkterer kan de fleste bytte dekket selv. Men det er mange som har gratis veihjelp, da er det enklere å ringe Viking.

Fort ferdig
Etter en god kjøretur langs småveiene opp til Vennesla kommer endelig redningen for den uheldige gravemaskinsjåføren. To kabler fra den ene over til den andre, og problemet er løst. Dyrstad setter seg inn, lukker døra og setter kursen tilbake til Kristiansand.

Blir du ikke lei av å kjøre bil?
Blir man lei av å kjøre bil har man valgt feil yrke tror jeg, sier han og ler.

Så fort vi kjører ut på veiene igjen tikker det inn en ny telefon. Det har vært et innbrudd på badmintonsenteret. Noen har stjålet bilnøkler og Viking blir ringt inn for å åpne bilen.

- Man vet aldri hva slags telefon man får, sier han.

Hjemmeulykker
På veien tilbake mot Kristiansand reflekterer Dyrstad over noen av redningene han har vært med på.

- Jeg kaller det såkalte «hjemmeulykker». Det var en gang en treåring hadde satt seg bak bilen, vridd om nøkkelen, og så havna bilen i hagen. Da var det litt «rakettforskning» for å få bilen løs, humrer Dyrstad.

Han mimrer også om den gangen en bil hadde havnet på taket.

- Når vi snudde den var det ikke en eneste ripe på den. Jeg skjønner ikke hvordan det går an, sier en fortsatt forbløffet hverdagshelt.

Leker innbruddstyv
Vel framme på badmintonsenteret får vi øye på Knut Mæsel. Han vinker oss inn på parkeringsplassen mot en rød Golf. Dyrstad ruller ned vinduet og får problemet forklart. Mæsel har spilt badminton, og i garderoben har noen vært og stjålet både mobiltelefon og bilnøkler. Reservenøkkelen ligger i bilen. Dyrstad lener seg bak og henter frem et sett med verktøy.

- Nå skal vi være innbruddstyver, sier han med et stort glis rundt munnen.

Etter litt pirking, risting og presisjonsarbeid er døren åpen og Knut Mæsel kan puste lettet ut.

- Tusen takk skal du ha. Ikke verst med fornøyde kunder, sier en smilende Mæsel til Sørnett.

- Og apropos det, er folk takknemlige for jobben du gjør?

- Ja, som regel er de det. De kan være utålmodige helt fram til jeg kommer. Men når jeg først er der for å hjelpe er de veldig fornøyd med det, sier Dyrstad.

Dermed kjører vi ut fra parkeringsplassen etterfulgt enda en fornøyd kunde. Ingen telefoner har kommet inn mens Dyrstad har brutt seg inn i den røde golfen.

- Hva gjør du hvis det ikke skjer noe?
Han smiler, peker på dashbordet hvor nettbrettet ligger.

- Som regel kjører jeg rundt og ser etter biler som trenger hjelp langs veien. Og hvis jeg ser utrykningskjøretøy så pleier jeg å følge etter. Ser du en brannbil er jeg nok ikke langt etter, forklarer han latterfullt mens vi triller ut på veien igjen.

En ensom rytter, på sine trofaste hestekrefter, som hjelper personer i nød i gatene i Kristiansand.

Blir du ensom?
- Nei, jeg synes det er ganske trivelig. Kan gjøre akkurat som jeg vil, avslutter han.

Når ingenting skjer i Kristiansand kan du mest sannsynlig finne Dyrstad sittende i vikingbilen med lunsjen i hånda og mobilen eller nettbrettet i den andre. Hvis han ikke er ute å følger etter utrykningskjøretøy selvsagt.