Sørnett

– Jeg ble forelsket i islam

Karina Del Mar trives som student i Kristiansand. Foto: Iris Elin Ullvang.

Karina Del Mar trives som student i Kristiansand. Foto: Iris Elin Ullvang.

Som 19-åring konverterte Karina Del Mar til Islam. Født og oppvokst i en katolsk familie fra Colombia, måtte det noe overtalelse til før foreldrene aksepterte valget hennes.

Publisert:

Karina Del Mar er 25 år og har snart bodd i Norge i 17 år. Hun og familien på seks endte opp i Drammen, der fikk hun et nytt liv og nye venner. Mange av dem var muslimske.

– Fra før av hadde jeg bare hørt om islam i media og jeg så på det som en ganske krenkende religion for kvinner, som mange andre. Så når vennene mine snakket om religionen sin så nektet jeg å høre på det, men de var bestemt på at de ville gi meg et nytt syn på religionen, forteller hun.

På egne premisser

Senere ble hun kjæreste med en gutt i den samme vennekretsen. Han var også muslim.

– Islam var en stor del av livet deres, så han ville naturligvis også prate om religionen sin. Da tenkte jeg at dersom jeg skal lære om dette så skal det være på mine premisser.

18 år gammel leste hun i bøker og på internett om en religion hun hadde mye imot. Snarte fikk hun låne en Koran og prøvde å lese og lære fra den. Det ble et vendepunkt.

– Når det var ting jeg ikke skjønte, fikk jeg noen til å tolke det. Jeg søkte egentlig bare kunnskap, men jeg ble rett og slett forelsket i religionen. Mye av det jeg tidligere så på som begrensninger er bare ment å beskytte meg som menneske, forklarer hun.

Etter grundig undersøkelse og tenketid bestemte hun seg derfor for å konvertere. Del Mar, som til vanlig studerer til å bli barnehagelærer, understreker at det var av fri vilje.

– Jeg lar meg ikke lett bli påvirket av andre. Som jeg sa, var jeg ganske kritisk til det, selv om det føltes litt diskriminerende mot vennene mine. Jeg fant ut at jeg burde søke kunnskap enn å dømme andre for noe jeg ikke hadde peiling på.

100% sikker

[img157498_2RM]

Å konvertere til islam når hun var vokst opp i en katolsk familie med sterk tilhørighet til latinsk kultur var ikke lett.

– Mamma og pappa var like kritisk mot islam som meg, så jeg prøvde egentlig aldri å fortelle det, jeg bare ga litt hint. Mamma oppdaget det da vi var på café og jeg ikke ville ha noe, fordi jeg fastet under ramadan. Hun hadde hatt sine mistanker og plutselig sa hun "har du blitt muslim?", forteller hun.

Det ble en litt annerledes tur på kaféen, den dagen.

– Jeg forklarte at jeg ikke var blitt hjernevasket og at jeg var 100% sikker. Det var et sjokk, men hun forsto det der og da, selv om hun lurte på om jeg hadde gjort en feil likevel.

Den colombianske kulturen er preget av mye fest, drikke og mat, men på grunn av religionen kan hun verken drikke alkohol eller spise svin.

– Det var vanskelig i begynnelsen. Jeg ville ikke svikte familien min, eller unngå å skåle med dem, men jeg sto på mitt. I dag er de mye mer forståelsesfulle og kjøper for eksempel alkoholfri champagne til nyttår, så jeg er ganske heldig.

Les også: Født på ny i Israel

Moderne muslim

Konvertitten har aldri angret på valget, men hun og hennes nåværende kjæreste er i dag det noen kaller "en moderne muslim".

– Akkurat nå er jeg ikke veldig praktiserende. Jeg tror på Allah og ber til han, men ikke fem ganger daglig, jeg sier heller noen ord før jeg legger meg. Jeg har lyst å bli en bedre og mer praktiserende muslim. Ikke fordi det forventes av meg, men fordi det gir meg en god følelse. I de periodene jeg har praktisert har jeg følt en indre ro, jeg føler meg mindre sint og mer empatisk mot andre mennesker, forklarer hun.

Hun opplever at folk stort sett reagerer bra når de får vite at hun er muslim.

– Reaksjonene er forskjellige, det kommer veldig an på hvem jeg prater med. Folk som selv er muslimer blir glade og sier gjerne "gratulerer". Andre blir veldig nysgjerrige og stiller objektive spørsmål, mens andre er direkte og kan være litt diskriminerende "under bordet", på en måte.

Bakgrunnen hennes gjør at noen blir ekstra nysgjerrige.

– Noen reagerer på at jeg er en latinsk muslim, ettersom latinere generelt sett er veldig "festlige" mennesker. Jeg liker jo å gå ut og danse, selv om jeg ikke drikker.

– Føler du deg lykkelig som muslim?

– Absolutt, smiler hun.

[img157498_3LM]

 

Nøkkelord

Klikk på et nøkkelord for å vise andre relevante artikler.