Sørnett

Født på ny i Israel

Elise Sætre trives best i kristent fellesskap. Foto: Iris Elin Ullvang.

Elise Sætre trives best i kristent fellesskap. Foto: Iris Elin Ullvang.

Når familien reiste til Israel for andre gang, hadde Elise Sætre bestemt seg: hun skulle døpes og begynne et nytt liv.

Publisert:

Hun har vokst opp i Sion menigheten med familien på Bømlo. Når hun kom til Kristiansand for å studere bachelor i markedsføring og ledelse, var det derfor viktig å finne et nytt sted der hun kunne møte likesinnede.

– Det er mange som går på "menighetsshopping" når de flytter til et nytt sted. Det vil si at de prøver ut forskjellige steder for å finne ut hvor de vil gå. Jeg vet ikke helt hvorfor jeg endte opp hos Filadelfia, men det er her jeg føler meg mest hjemme, smiler hun.

Vi sitter på Kafé Q42 som er en del av Filadelfia menighetens bygg. Hun er 22 år gammel og forteller at hun og forloveden ofte går på møter sammen.

– Det handler om troen min. Jeg er kristen og har egentlig alltid vært det. Det har gått litt opp og ned i tenårene, men når jeg gikk på bibelskole ble det klart for meg at jeg tror på Gud. Filadelfia er en plass de er flinke til å formidle om bibelen for fellesskapet.

Gjenfødt i Israel

I menigheter som Sion og Filaldelfia er det ikke vanlig å døpes før i voksen alder. I stedet har de barnevelsignelse, slik at dåp blir noe en velger for seg selv når en blir eldre.

Jeg hadde lyst til å legge fra meg det gamle livet mitt og begynne et nytt liv i Kristus.

– I bibelen står det "la de små barna komme til meg" og "ved tro skal du bli frelst". Måten vi tolker det er at en skal få velsignelse når en er liten, og når du selv kan stå for det tar du valget om å døpes. Noen mener nok likevel at jeg ikke kommer til himmelen siden jeg ikke ble døpt som barn, forteller hun.

Selv ble hun døpt i Jordan-elven i Israel for to år siden. Det er elven hvor Johannes skal ha døpt Jesus, ifølge bibelen.

–  Jeg hadde vært der med familien før, og da ble faktisk lillesøstra mi døpt før meg. Jeg hadde tenkt på det en stund fordi jeg visste at troen min var såpass sterk, så da bestemte jeg meg for å gjøre det. Jeg hadde lyst til å legge fra meg det gamle livet mitt og begynne et nytt liv i Kristus. Det var veldig spesielt.

[img157504_2RM]

Avholds på byen

Sætre har nettopp utvekslet et semester i Madrid og har derfor ikke vært i møter på en stund.

– Jeg satser på å komme inn i det igjen. Det varierer hvor mye jeg går på møter til vanlig, men vanligvis går jeg på møter annenhver søndag, for eksempel.

I kristendommen varierer det veldig hvilken tilnærming folk har til alkohol.

– Nå drikker ikke jeg selv, men det er mange forskjellige syn i menigheten. Noen bruker det argumentet at Jesus gjorde vann om til vin, men hovedpoenget er vel at det står i bibelen at du ikke skal "drikke deg fra forstanden".

Ifølge Sætre er det ikke noen regler på hva en gjør utenfor menigheten.

– Noen går i menigheten en dag og drikker seg "dritings" den neste, men jeg tror ikke en får en skjennepreken for det. Jeg forstår ikke helt tanken bak, men dømmer ikke. Jeg har tatt et standpunkt i å ikke drikke selv, men det betyr ikke at jeg ikke kan bli med ut på byen for det om.

Les også: – Jeg ble forelsket i islam

"Superkristen"

Som kristen kan en ofte oppleve fordommer, men 22-åringen sier hun ikke har opplevd noe mer enn det som er "vanlig".

– Når jeg var yngre var vi noen få i klassen min som gikk i menigheten og kunne av og til høre at vi var "superkristne", i negativ forstand. Som kristne får vi ofte et "label" om at vi er en slags type person, men jeg er opptatt av å vise at det ikke er noe annerledes med meg enn andre, kanskje annet enn at jeg ikke drikker hver helg.

– Føler du deg lykkelig som kristen?

– Ja, det tror jeg, i forhold til hvis jeg ikke var det. Hvis jeg bare var kristen, uten en menighet å gå i, tror jeg at jeg hadde savnet fellesskapet. For meg som kristen er det å lese i bibelen og gå i møter det samme som følelsen når en er sulten og endelig får mat, avslutter hun.

[img157504_3LM]