Sørnett

Kommentar: Heksejakt etter mosegrodde meninger

FARMEN 2012: Andreas Nøsterud. PRESSEFOTO: TV2

FARMEN 2012: Andreas Nøsterud. PRESSEFOTO: TV2

Farmen-Andreas provoserer mange med sine kraftige ytringer om kjønnsroller og samlivsform. Men responsen han har fått er skremmende intolerant.

Publisert:

Årets utgave av Farmen på TV2 har inneholdt langt mer enn et møte mellom moderne mennesker og forhistoriske arbeidsoppgaver. Farmen-Andreas sine "mosegrodde meninger" om kjønnsrollemønster og samlivsform har nærmest frontkollidert med det moderne idealet om full frihet til å velge selv.

Allerede da sengeplassene skulle fordeles i første episode, markerte Andreas Nørstrud seg kraftig:

"At en mann og kvinne som ikke kjenner hverandre skal sove i samme seng her på Farmen sømmer seg ikke." var Andreas sin dristige kommentar. I etterkant har han også provosert mange med å mene at kvinnene på Farmen er for lettkledde, menn er mer naturlige ledere enn kvinner, og han har også argumentert imot kvinners stemmerett og homofiles samlivsform.

Personlig er jeg uenig med Andreas på de fleste punktene. Men jeg synes det er svært interessant å høre reaksjonene han har fått:

"Kvinnesynet hans hører ikke hjemme her, eller noe annet sted", sa Farmen-deltaker Marianne Otterlei i en av de første episodene.

"Skulle jo nesten tro han er 300 år gammel", sier deltaker Ingvild Skage Thygesen.

Også på Twitter har reaksjonene haglet:

"Hadde jeg klart å finne opp en tidsmaskin, så skulle jeg kasta deg på huet og rævva tilbake til 1830, Andreas." skrev en av brukerne i etterkant av første episode.

Stortingsrepresentant Akhtar Chaudhry (SV) ville helst sett at TV2 ga deltakeren munnkurv.

– Noen av disse uttalelsene er helt uakseptable, sier han til TV2.

At vi moderne, vestlige nordmenn har høy toleranse er en av de største løgnene vi forteller oss selv.

I dagens vestlige samfunn er man nærmest fri til å gjøre hva man vil, så lenge det ikke skader eller støter andre. Innenfor disse rammene er det sosialt akseptert at man fritt eksperimentere med kjønn, sex og samliv. Alt er lov. Bortsett fra å mene at denne eksperimenteringen ikke burde være lov – slik som Andreas gjør. Da blir man stemplet som intolerant. Og intoleranse blir ikke tolerert.

Noe så utrolig selvmotsigende!

At vi moderne, vestlige nordmenn har høy toleranse er en av de største løgnene vi forteller oss selv. Farmen-Andreas, som er kristenkonservativ og «intolerant», ser ikke ut til å ha noen problemer med at de andre deltakerne latterliggjør religionen hans med uttrykk som «Herre Gud». Det er nemlig lov å banne. Religiøsitet tilhører tross alt et annet århundre. Men Andreas må pent finne seg i å bli satt i gapestokk, når han taler imot noen av vår tids største helligdommer: Likestillingen og den frie samlivsform.

På Senkveld forrige fredag fortalte Andreas at han ønsker å starte et eget samfunn i Norge, der man kan leve på gamlemåten. Jeg ville foretrekke at Andreas ventet med å hoppe inn i tidsmaskinen. Norge anno 2012 trenger en Farmen-Andreas som kan utfordre verdiene våre.