Sørnett

Axels Tivoli populært på Odderøya

I aksjon: Evelin Rosenborg stod søndagskveld bak lotteridisken der barna kunne vinne bamser. FOTO: Kristian Hole.

I aksjon: Evelin Rosenborg stod søndagskveld bak lotteridisken der barna kunne vinne bamser. FOTO: Kristian Hole.

Søndags kveld var siste gang svenske Axels Tivoli var på sørlandet av Norge for denne gang. Deres vårturné 2013 har blitt godt mottatt i nabolandet.

Publisert:

[nggallery id=439]

- Vi har veldig mange barnefamilier som besøker vårt tivoli her i Kristiansand, det setter vi stor pris på, smiler  Evelin Rosenborg som jobber i Axels Tivoli. I dag jobber hun bak disken hvor barn og voksne kan vinne premier fra bamser til godteri.

Axels Tivoli er ikke en ny bedrift. Den ble startet i 1928 og har reist rundt i hele Europa for å finne destinasjoner hvor folk setter pris på et godt, gammeldags omreisende tivoli. De har etablert seg som et av Sveriges største selskaper innenfor tivoli.

Tradisjonstivoli

Axel Andreasson startet Axels Tivoli, eller Axels Nöjesfält som det heter på svensk, i 1928. Andreasson var vandt med at foreldrene tok han med til forskjellige steder i verden for å handle mat og oppdage nye kulturer. Senere i livet jobbet han i kolonial og kjøpte en karussel for at butikken skulle bli et artigere sted for de minste. Dette ga mersmak og den unge tivoligründeren etablerte etterhvert sitt første tivoli. Mottagelsen ble svært bra og i dag har bedriften 100 karusseler i sin disposisjon. I 1970 overtok sønnen Leif Andreasson og i 2013 er det Jimmy (fjerde generasjons Andreasson) som driver selskapet.

Svært populært hos barnefamilier

Axels Tivoli er beregnet for alle aldre, men har mest fokus på de unge. På søndagskvelden var det flere tenåringer og godt voksne tilstede. De fikk servert attraksjoner som Harry-Potter-Huset, Hulken, godteboden, popcornhuset, Gullgrotten, Jumping-karussellen og mange andre. Likevel sier Rosenborg at det er flest barnefamilier med små barn som besøker tivoliet.

- Det er uten tvil barnefamilier det kommer mest av. De unge vil dra med foreldrene sine for litt sjov, og det ser ut som de voksne også nyter besøket, smiler den unge svensken.

Det er også flere ungdommer som besøker attraksjonene, spesielt de litt mer skumle.

- Det er også veldig mange tenåringer, ikke bare de minste, som besøker vårt tivoli, det er gøy at det kommer mennesker i alle aldre, smiler hun.

Evelin Rosenborg skal dog ikke være med lenger på Axel Tivolis vårturne 2013.

- Nå skal jeg hjem til Sverige og slappe av. Det er gøy å jobbe her, men det blir godt med litt fritid også, smiler Rosenborg i finværet.

[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=qN1UQB0grsE[/youtube]

Her kan du se hva Axels Nöjesfält har å by på i Sverige (blandt annet i Malmø hvor de har selskapets største (ikke-omreisende) tivoli). 

Siste stopp, Kristiansand

Axels Tivoli har tidligere i vår besøkt norske byer som Tønsberg, Fredrikstad, Sandefjord og Lillestrøm. Kristiansand er siste stopp i Norgesturneen. Senere i sommer skal Axels Tivoli fokuserer på vestkysten av Sverige. - Senere i vår vil Axels Tivoli innta vestkysten av Sverige med et spektakulært Tivoli, skriver det omreisende tivoliet på sine hjemmesider.

[img89973_2LM]

#axelsVis flere

#SverigeVis flere

#tivoliVis flere