Sørnett

Kulturmangfold i Kvadraturen:

Utenlandske matbutikker

Innsiden av Asia butikken.
 Foto: Kamilla Louise Kvamme

Innsiden av Asia butikken. Foto: Kamilla Louise Kvamme

Det er hele åtte utenlandske matbutikker i Kvadraturen. Sørnett tok turen til noen av dem, og snakket med både kunder og ansatte om hvorfor folk handler der og hvilke kulturer som blir representert i utvalget av matvarer.

Publisert:

Asia butikken i Henrik Wergelands gate

Chau Nguyen (48) eier Asia butikken sammen med sin søster. Butikken har eksistert i 30 år, men søstrene tok over for tolv år siden.

- Her har vi mat fra Asia, mest fra Thailand, Vietnam, Filippinene og Kambodsja. Vi får mange forskjellige kunder, både norske og utenlandske.

- Noen av de mest solgte varene våres er nudler, krydder, scampi og frysevarer.

Beidoun i Vestre Strandgate

Sørnett møtte kunden Anita Miguel (40) på Beidoun. Hun hadde nettopp vært en tur på Vung Tau og kjøpt blant annet tteokbokki, en vare hun sier er populær på TikTok. Tteokbokki er en koreansk riskake.

- Jeg synes det er veldig spennende med forskjellige matkulturer. Jeg er selv halvt spansk, så da er det gøy å se hva de har her, som jeg ikke finner i de norske matbutikkene.

- Det er egentlig ikke noe spesielt jeg er ute etter, jeg går bare og kikker og om jeg finner noe spennende så kjøper jeg det.

Eko Market i Holbergs gate

Aleksandra Olszewska (41) er butikksjef hos Eko Market og kommer opprinnelig fra Polen.

- Vi selger matvarer fra Øst-Europa, for eksempel fra Ukraina, Moldavia og Polen.

- Våre mest populære varer er polsk pølse, fordi den er veldig god, og dumplings fra Ukraina.

Vung Tau i Kristian IVs gate

Adam Nekola (31) som handler på Vung Tau.
 Foto: Kamilla Louise Kvamme

Adam Nekola (31) som handler på Vung Tau. Foto: Kamilla Louise Kvamme

Adam Nekola (31) bor i Kristiansand, men er opprinnelig fra Tyskland. Han er fast kunde hos Vung Tau.

- Jeg lager mye koreansk, japansk og indisk mat, så Vung Tau har alle de varene jeg trenger og som jeg ikke kan finne på de norske matbutikkene.

- De har en god tofu-og risblanding som jeg bruker som base og legger til andre grønnsaker og kjøtt. Det er en ganske enkel rett, men det smaker veldig godt.

- Jeg pleier å handle her to ganger i uka. Jeg kjøper de mer vanlige varene på norske matbutikker og så kommer jeg hit for å handle resten.

Thomas Halvorsen er ansatt hos Vung Tau.
 Foto: Kamilla Louise Kvamme

Thomas Halvorsen er ansatt hos Vung Tau. Foto: Kamilla Louise Kvamme

Thomas Halvorsen er gift med datteren til butikkeieren av Vung Tau, og jobber der som butikkansatt.
- Her finner man matvarer og kulturer fra hele verden. Kanskje mest fra Sørøst-Asia, Sør-Amerika og Europa.

- Vi har en veldig god kundemiks, og får kunder med forskjellige bakgrunner.

Nøkkelord