Sørnett

Gi Mjelde tid

Mons Ivar Mjelde (Arkivfoto: Amund Isaksen Lutnæs)

Mons Ivar Mjelde (Arkivfoto: Amund Isaksen Lutnæs)

Mye positivt skjer i Start.

Publisert:

Jeg tror ikke Start vil få en sesong som går på skinner i år. Jeg tror de kan slite i sesonginnledningen. Supportere og spillere kan bli frustrerte og utålmodige. Da er det viktig at styret ikke gir etter for presset.  De må ikke går i samme fella som mange andre lag og som de forøvrig har gjort selv - å sparke treneren. Denne løsningen er i mange tilfeller for lettvint.

Starts fjorårssesong startet med kaos. Det ble tidlig klart at Knut Tørum var uønsket i Starts videre satsning. Dette var en klar feilvurdering av Start. Han burde blitt sparket før sesongen eller fått full tillit ut sesongen. Så det gikk som det måtte gå. Tørum sa selv opp etter manglende tillit både fra styret og deler av spillegruppa. Dessverre for Starts tippeligatilværelse skjedde det for sent. Men for Start som fotballklubb var det kanskje til det beste?

Klubben må starte litt på nytt. De var klar over at de var kommet i en vanskelig situasjon og håndteringen av alt som har skjedde i ettertid, skal Start ha ros for. De fleste lag ville ha hentet inn en annen redningsmann enn Mjelde i den situasjonen Start var i. Trolig på en korttidskontrakt. Start gjorde ikke det. De ansatte Mons Ivar Mjelde, på en femårskontrakt. Mjelde ble ansatt med det premiss at han skulle få tid til å bygge et lag. Det er han allerede er i gang med.

Denne sesongen skal Mjelde satse på en blanding mellom ungt og gammelt. Tre spillere er hentet opp fra juniorstallen. Et lokalt talent som Christian Tveit er hentet inn, og flere lokale er svært akutell for overgang. Jeg synes dette er en frisk satsning. De har kvittet seg med en god del spillere, men en del av de rutinerte spillerne fra fjorårssesongen, som Mathisen og Hoff har blitt i klubben. Beklageligvis har derimot mange av de profilerte lokale yngre spillerne forsvunnet, som Kleiven og Stokkelien.

Enkelte spillere har definitivt forsvunnet på grunn av den økonomiske situasjonen. Den økonomiske situasjonen synes jeg Start har taklet på en veldig god måte. De har unngått oppsigelser og gjennom dialog blitt enig med spillerne om lønnskutt, uten altfor mye dramatikk (i hvert fall utad). De har sluppet kontroversielle oppsigelser slik som Stabæk "måtte" trå til.

Start må begynne litt på nytt og jeg mener Mjelde er rett mann til å gjøre dette. Han har vist at han er en dyktig trener som kan bygge lag når han får tid til det. Han gjorde det med Brann. Han vet hvordan han ønsker laget hans skal spille. Han har en plan, selvom spillestilen kan kreve litt av spillerne. Den må innarbeides og det tar tid før den sitter. Den er ambisiøs. Derfor er det kanskje bare sunt for Start å ta en sesong i Adeccoligaen igjen. Da får Mjelde en gylden mulighet til å utvikle spillestilen, få den til å sitte. De kan spille på seg selvtillit. Selvtillit er uvurdelig i fotball. Det har nyopprykka lag i de øverste divisjonen vist gang på gang de siste årene blant annet i engelsk og norsk fotball.

Jeg har tro på Start over tid. Jeg er usikker på om de rykker opp på første forsøk. Jeg håper bare Start holder seg til planen og ikke sparker Mjelde om det ikke skulle bli opprykk denne sesongen. Mjelde vil føre Start opp til Tippeligaen en gang og jeg tror han vil lykkes med å få Start til å bli et stabilt tippeligalag. Sørlandet fortjener et tippeligalag - et stabilt lag. Ikke et lag som rykker opp og ned.

Nøkkelord