Tips oss:
Tips
38 14 51 30
Kontakt
Pirater under dansk flagg (foto: fra filmen)
Den Kristiansandbaserte dramatiserte dokumentaren “Med rett til å kapre” har hatt landsdekkende suksess. Produsent Christian Wulff røper at de har flere sjørøverfilmer på plakaten.
Christopher Robin Eriksen Dahl
Publisert: 22.05.2013 kl 15:26
- Vi har mye materiale, og planlegger å lage 5-6 kortfilmer på ca. 15 minutter, røper en engasjert Christian Wulff.
- Filmen vi nå har laget omhandler finalen på en tusen år gammel pirattradisjon på Sørlandet. Helt siden vikingtiden har sørlendinger kapret handelsskip på ferd fra og til Østersjøen. Dette er ukjent del av historien. Vi som har laget filmen, og er oppvokst her på Sørlandet, er nærmest fornærmet av å ikke ha lært om dette tidligere.
Viktig del av norsk historie
Wulff vil ikke spekulere for mye i hvorfor denne historien er glemt, men han antar det kan ha med Sørlandets renommé å gjøre. Han synes det er viktig å opplyse nordmenn om historien vår, da Norge en gang var et fattig land på linje med land i Afrika i dag.
- Denne delen av historien passer kanskje ikke til Sørlandets idyll og renommé som feriested. Kanskje har det også med pietismen - bibelbelte - å gjøre. Det vi vil vise med de kommende filmene er at dagens pirater, for eksempel i Somalia, er amatører i forhold til det sørlendingene var for 200 år siden, sier Christian Wulff.
[img90472_2RM]
Mange seere
Dokumentarfilmen hadde hele 500’000 seere da den ble vist på NRK etter dagsrevyen, 1. mai. I tillegg har over 40 000 sett den på NRK-nett-tv i ettertid. Det har også vært kinovisninger. Ifølge Lene Brevik ved Kristiansand Kino har 417 personer sett den der. Christian Wulff kan også røpe at filmen mest sannsynlig vil bli vist på skoler til 9. og 10. klassinger i Agderfylkene. Filmen ligger også tilgjengelig på NRK nett-tv til og med søndag 2. juni.
[img90472_3RM]
Stønad og dugnad
Filmen er produsert av Sandens Media, som holder til oppe på Gimlekollen. Selv om produsentene har fått 1,1 millioner kroner i støtte, har de måtte jobbe veldig mye gratis.
– Vi har hatt store kostnader iforhold til etterarbeid. Vi har hatt de samme lydfolkene som lagde lydeffektene til Kon-Tiki.
– Vi må jo betale de andre først. Selv har jeg nok lagt et helt årsverk i filmen uten å ha fått lønn for dette, sier Christian Wulff.
– Er dere bekymret over at videoen blir delt på nettet via Piratebay?
– Vi ønsker at flest mulig får høre om denne historien. Men angående fildeling så har NRK betalt hundre tusen for å ha rettighetene til å vise den.
Klikk på et nøkkelord for å vise andre relevante artikler.