Sørnett

ANMELDELSE: Fjorden Baby!

FOTO: Bjørn Kristian Nyland

FOTO: Bjørn Kristian Nyland

Bergensk drabantby-rock fikk "håndverkerne" til å bevege på danseføttene.

Publisert:

Håndverkeren hadde invitert Bergens-bandet Fjorden Baby! på sørlandsbesøk fredag kveld. Det ble en suggererende opplevelse.

De lokale heltene Cheap Karma hadde vunnet konkurransen om å bli oppvarmingsband. De vekket et passivt publikum med harde basslinjer og funkrock som trakk minnene til Red Hot Chili Peppers og Rage Against the Machine. Martin Lie Bø på vokal viste spirer til en kommende rockestjerne, og de to jentene som våget seg til å stå foran scenen så ut til å føle musikken fullt ut.

"Hallao!"

Fjorden-vokalist Sturle Kvilekval og bandet entrer scenen de obligatoriske tyve minuttene forsinket. Et lite "hallao" til publikum, og så er vi i gang.

Den rolige, dansbare "Rendevouz" fra andrealbumet "Se deg rundt i rommet" får liv i kroppene til de rundt 50-60 fremmøtte. Nå våger de seg opp fra bordene og ut på gulvet. Kvilekval starter sin takfaste marsj-dans mot natten.

Bandet cruiser gjennom "Tunnelene" til "Nattåpent". Kvilekval høres bra ut med sin nasale, skarpe vokal. Stemmen har blitt bedre og bedre i løpet av tiåret som har gått siden Fjorden ble startet. Nå holder den nivå med teksten om en dame som er ensom blant andre ensomme nattestid. På slutten av sangen får også Nam Nguyen lov til å leke seg litt med keyboardet.

[img133920_2LM]

[faktaboks]"Kristiansand!"

Litt publikumsfrieri, og så B-siden "Nice Time City High". Den går rett over i den hypnotiske tekno-rytmen til Deigen. Bandet begynner å bli varm i trøyen. Kjetil Haarr på bass kaster stadig mer energisk på hodet, og publikum nikker med.

Overgangen er sømløs videre til Anorektisk Utopi, en kremlåt fra debutalbumet "Fjorden Baby!" i 2009. Det er tydelig at blodfansen har møtt opp i hopetall. De roper takfast "Loddefjord, Loddefjord". Kvilekval svarer:

"One big love"

"Karoline" er Urørt-låten Fjorden presenterte seg med i 2009. Den er selvskreven på enhver konsert, så også denne. Allsangen runger og Nam lar kubjellen virkelig få føle det. Sangen bringer nok frem gode minner hos fansen, men er langt fra den sterkeste av bandets etterhvert rikholdige katalog.

Så får vi en eksklusiv premiere på den nye singelen "Har en drøm" fra albumet "Oh Yeah!" som slippes på kommende fredag. En hyggelig låt, men kanskje Kvilekval og bandet drømmer seg litt for mye bort på scenen? Den sitter ikke helt live foreløpig. Men så våkner guttene til neste låt.

"Alt é så kjedelig når eg våkner opp elendig" fortelles vi når den fengende "Rasputin" oversvømmer oss. Det blir massedans på gulvet. Kvilekval med jamaicansk tungetale til allmenn latter. Nå er vi på oppløpssiden og klassikerne er linet opp foran oss. Men først må Kvilekval spørre pent:

[img133920_3LM]

"É det greit for dåkkar at vi spiller en sang til?"

Jaaaa, skrikes det. "Igjen og igjen" sitter som et skudd, selv uten gatepoeten John Olav Nilsen på gjesteverset. Kjærester kysser, jenter danser, gutter svaier og alle kommer til å ha refrenget på hjernen resten av helgen. Nguyen kommer med mer krydder fra tangentene sine. Jan Henning Buen på solo-gitar kaller publikum vakker og blir elsket for det. Det er fest på Håndverkeren.

"Tingene" får frem esset i Jan Eivind Bertelsen på trommer. Bandet er på sitt tighteste for kvelden. Men månen forsvinner ikke og natten er definitivt ikke død enda. Vi blir tatt rett med videre til "Himmelen".

Denne episke klassikeren er alltid en vinner. 100 hender går i været og stemningen er rett og slett koselig på puben. Hymnen får de fleste eksil-bergensere, inkludert undertegnede, mellom 18 og 38 år til å savne regnvær, bybane-bråk, fiskekaker og Brann-tap.

"Går du rundt og tror du er en annen - du er ingen annen". Kvelden rundes av med en virkelighetssjekk til de som er for høy på seg selv i form av "Kagjørdunodåeh". Bandet får herje seg frem til et voldsomt heftig crescendo, men først etter at eksentriske Kvilekval har tatt turen på bakrommet med et høflig:

[img133920_4LM]

"Takk for at vi fikk lov"

Du kan få sagt det. "Mere! Mere!" "Bergen! Bergen!" "Loddefjord! Loddefjord!", runger det fra sultne tilhørere, men fjordbabyene er slitne. Det er over.

Etter en times reise med kvintetten fra Vestlandets hovedstad er hovedinntrykket solid. Det ble en kveld med glad stemning. Vi har imidlertid hørt gjengen mer samspilt og med bedre lyd før. De kler også kanskje best et større og mer løssluppent sommerfestival-publikum enn det som møtte dem i Kristiansand.

Kanskje håpet vi også på mer enn fire stopp innom fantastiske "Fjordkloden"? Og hvor er det psykedeliske røyk- og lys-showet vi har sett fra denne kanten tidligere?

Alt i alt meget en bra konsert, men vi vet at disse karene har mer krutt på lageret.

[img133920_5LM]