Sørnett

- Nybakte mødre gir opp amming for tidlig

Helsesøster Solveig van Ditshuizen kommer gjerne med informasjon, konkrete råd og veiledning for mødre.

Helsesøster Solveig van Ditshuizen kommer gjerne med informasjon, konkrete råd og veiledning for mødre.

- Barn som ikke får brystmelk har femdoblet risiko for å måtte legges inn på sykehus, sier helsesøster Solveig van Ditshuizen.

Publisert:

Nybakte mødre ammer ikke lenger like mye som før. Bare siden i fjor har fullamming av spedbarn gått ned med hele 14 prosent. Nybakte mødre begrunner nedgangen med at de ikke har tid. Dette har helsesøster Solveig van Ditshuizen liten sans for.

- Har du tid til å få barn? Har du tid til å gi dem den kjærlighet og omsorg de trenger? Hva annet viktig må du gjøre i stedet? spør hun retorisk.

Både mat og medisin

På Sentrum/Lund helsestasjon i Kristiansand anbefaler de mødre til å fullamme inntil barnet er seks måneder, og bruke amming som tilleggsnæring ut barnets første leveår, gjerne lenger.

- Morsmelk er både mat og medisin. Melken er naturlig, skreddersydd for barnet. Den inneholder immunstoffer mot infeksjoner forårsaket av bakterier og virus. Morsmelk ser ut til å redusere risikoen for sykdom senere i livet så som type 1-diabetes og type 2-diabetes, cøliaki og overvekt, kan Solveig van Ditshuizen informere om. Hun legger også til noen praktiske ting med ammingen som for eksempel at maten alltid er klar, hygienisk, billig, lett fordøyelig og gir god kontakt mellom mor og barn. I tillegg kommer mor seg raskere etter fødselen, og får redusert risiko for enkelte typer brystkreft og eggstokkreft.

Får mange henvendelser

Spesielt den første tiden etter fødselen kommer det mange henvendelser til helsestasjonen. Da er det som oftest sårhet og dårlig vektoppgang som er den største trusselen.

- Hvis du sliter, ta kontakt med helsesøster før problemet blir for stort, råder Van Ditshuizen.

Ønsker å hjelpe

Helsestasjonen ønsker å hjelpe alle som har behov for det med å få til ammingen. Det må ikke oppfattes som press, men en hjelpende hånd. Noen opplever problemer med ammingen, og da kan det være best å slutte.

Fikk brystbetennelse

[img82295_2RS]

Ei nybakt mor som fikk problemer var Elin Dørdal som fikk brystbetennele. Det var derimot ikke den eneste grunnen til at hun måtte gi opp ammingen.

- Når min førstemann var åtte måneder så begynte han å bite og da ble det kjempe vanskelig å fortsette.

Hun mener absolutt at mødre burde amme lengst mulig og nevner Afrika som et godt eksempel.

- De ammer gjerne barna til de er fem år og barnedødeligheten faller derfor drastisk fordi de blir beskytta av morsmelka fram til da.

Dørdal er fullstendig klar over hvor viktig morsmelka er for spedbarn, men vet også at mange mødre sliter med å få det til. Da hun selv slet med brystbetennelse, søkte hun hjelp hos kvinner som hadde ammet sine barn og anbefaler ammehjelpen.no på det sterkeste.


 

 

 

 

Nøkkelord