Sørnett

Feit debatt

Fedme har dukket opp i medienes søkelys. Igjen! Er du lei? Det er jeg. Men debatt er viktig. Spesielt om temaer man kanskje ikke snakker for høyt om. Som fedme.

Publisert:

Problemet kommer når debatten mister ekspertise. Denne gangen har Kari Jaquesson igjen uttalt seg om fedme. Hun kritiserer Jørgen Foss, leder for Landsforening for overvektige. Hvor hun mener fedme ikke er en sykdom, mens han mener det er en sykdom. Du tenker kanskje at jeg skal ta stilling til om det er en sykdom eller ikke. Da må jeg skuffe deg. Grunnen til at jeg ikke skal ta stilling til saken er fordi jeg ikke har kompetanse på området. De med kompetanse, som leger, sykepleiere, psykologer og så videre. De har kompetanse. DE skal uttale seg. Deretter kan folk gjøre seg opp en mening, med rette, fordi de har en ekspertkilde å henvise til.

Det verste som kan skje med en offentlig debatt er dette. At folk uten riktig kompetanse får oppmerksomhet i en viktig debatt. Man kan argumentere for at Kari Jaquesson, som er kjent fra treningsbransjen, har en viss kompetanse. Samme med Jørgen Foss, som tross alt leder en organisasjon om dette. Likevel mener jeg at når det finnes så mange ulike og sterke meninger om et tema, må man ha høy kompetanse for å få høy kvalitet i debatten.

Mediene har et ansvar. Et ansvar for å gi leserne de beste sidene av en sak. Det kan bare gjøres ved bruk av riktige kilder. Kilder med et grunnlag for å mene det de mener.

En debatt er noe ethvert åpent samfunn trenger. Få vite hva folket mener. Men for guds skyld, la oss ha en høy kvalitet i debatten. Kanskje er jeg kravstor. Men personlig, er det lettere for meg å ta stilling til et tema, gjøre opp min mening, hvis en lege hadde uttalt seg.

En debatt mellom to personer uten den nødvendige kompetansen, blir for meg uinteressant. Det burde den jo ikke være. For debatter skal være interessante. Gi meg personer med kompetanse i medienes søkelys, så skal jeg gladelig ta stilling til debatten. For jeg er ikke lei av debatten, men jeg er lei av mangel på kvalitet i den.