Sørnett

Kino i høstmørket?

Bilde: Filmweb.no

Bilde: Filmweb.no

Regnet har lettet, men det er fortsatt traust høstvær. Ett sted det alltid er stemning, er i kinosalen. Vi har sett nærmere på denne ukens kinopremierer.

Publisert:

Vi begynner med å se nærmere på Peter Næss sin nyeste film, "Maskeblomstfamilien". "Maskeblomstfamilien" er filmatiseringen av Lars Saabye Christensens roman med samme navn og handler om Adrian (spilt av debutanten Marcus Aarnseth), som blir født i Oslo på sommeren i 1951. Adrian er Amund og Lilian Wangs første og eneste barn, men det hersker usikkerhet om han er gutt eller jente. Foreldrene (spilt av Maria Bonnevie og Eindride Eidsvold) nekter å gi Adrian den operasjonen som kan gjøre han til et komplett menneske. Dette gjør at Adrian går til en krig mot foreldrene sine og får som en følge av dette en enorm kraft som er forløsende, men òg livsfarlig for alle som er i hans nærhet.

I løpet av noen korte høstmåneder og en serie hendelser snus livet til Adrian. Plutselig er det ingen som stiller spørsmål og han får hovedrollen som Ødipus i teaterstykket på skolen. Dette gjør at han etter hvert innser sin egen tragedie, han begynner å ta ansvar og ta sin straff.

 

"Maskeblomstfamilien" har fått relativt like anmeldelser i norske medier der de fleste havner på terningkast 3.

[img22356_2LM]

 

“Buried” handler om Paul Conroy (spilt av Ryan Reynolds), som våkner opp og er levende begravd. Det eneste han har ved sin side er en lighter, kulepenn og en mobil med lite batteri. Det eneste han vet er at han befinner seg et eller annet sted i Afghanistan der hans konvoi ble angrepet. Dette er det siste han husker. Han prøver å få kontakt med omverden og, ikke minst, forstå hvorfor han har havnet i denne situasjonen og hvem som står bak. Mens tiden langsomt forsvinner, begynner virkelig en kamp om overlevelse.

Filmen er meget spesiell, da med tanke på hvordan den er filmet. Mange vil tenke på de gamle skrekkfilmene til legenden Alfred Hitchcock. “Buried” er filmet kun inne i kisten der Paul ligger begravet. De få gangene vi ser verden på utsiden er ved sporadiske tilbakeblikk og telefonsamtaler ut.

Filmen har allerede vunnet priser. På filmfestivalen i Strasbourg vant den pris for beste film og den fikk gode anmeldelser på filmfestivalen i Sundance. Den har fått veldig varierte anmeldelser her til lands og ser ut til å være en film man enten elsker eller hater. Én ting som i alle fall er sikkert er at det ikke er en film for den klaustrofobiske.

[img22356_3LM]

Nøkkelord